Fila på din affärsidé

Fila på din affärsidé

När du en dröm om att starta eget? Du är knappast ensam. Men innan man tar steget att säga upp sig är det bra att fundera och diskutera igenom ordentligt vad det skulle innebära. En bra idé kan alltid bli snäppet bättre.


Att starta eget kan vara krångligt, arbetsamt, tidskrävande... eller alldeles underbart. Helt plötsligt har du en egen frihet att påverka det du gör, dina arbetstider, i vilken ordning du gör saker. Som egenföretagare jobbar du sällan mindre än som anställd, men arbetslivet känns ändå lättare eftersom du rår över dig själv. För att optimera dina chanser i konkurrensen och undvika fallgroparna är det några saker du bör tänka på innan du kastar dig ut i det okända.

Bestäm dig för vad du ska göra
Vill du sälja barnkläder hemifrån? Det finns det hundratals andra som gör, så fundera på hur du ska sticka ut i mängden. Kanske väljer du enbart danska märken eller franska? Ekologiska? För spädbarn? Genom att nischa dig är det lättare att göra reklam. Är du alltför bred försvinner du i floden av hemmasäljare. Likaså om du ska starta din egen butik . Koncentrera dig på ett utvalt sortiment från början, sedan kan du bredda dig när du vet vad som går hem hon just din kundkrets. Kanske säljer du enbart vit inredning? Bara svenstillverkat? Doftljus , tvålar och vackra kort?

Rådfråga proffsen
Det bästa du kan göra är att bolla din affärsidé med så många som möjligt. Det är ingen stor risk att någon snor din idé, däremot är det stor chans att du får bra tips och råd inför framtiden. Både vänner, andra egenföretagare och till exempel Nyföretagarcentrum är bra att diskutera med. Ju mer du själv pratar om dina tankar, desto lättare är det att hitta lösningar på de problem eller funderingar som uppstår. Tala också i ett tidigt skede med din bank.

Gör noggranna kalkyler
Genom att upprätta en tydlig affärsplan tidigt ser du dina styrkor och svagheter. Kanske är barnklädesmarknaden överetablerad där du bor, men det finns en brist på vettiga leksaker och presenter? Då kanske du ska satsa på det i första hand och bara komplettera med lite kläder i ett hörn av butiken, om just kläder ligger dig varmt om hjärtat. Ta hjälp av nyföretagarcentrum för att hitta rimliga nivåer på utgifter och inkomster i början. Ibland kan man börja med en webbshop och utöka till fysisk butik senare. Klarar er familj ett avbräck i ekonomin ett år framöver? Ställer din partner upp på att du kommer att jobba mer och tjäna mindre i början? Det är också viktigt att ta hänsyn till.

Hitta intresseföreningar
Oavsett vilket område du ska etablera dig inom finns det andra som gör något liknande och som kommer att välkomna dig i gemenskapen. Kanske är du nybliven coach, startar nagelbar eller säljer  hemgjorda praliner. Det är alltid bra att utbyta erfarenheter och hålla kontakt i med- och motgångar. Mejlinglistor eller Facebookgrupper, finns inga färdiga - starta en grupp du.

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

Skribent: Annika Hedberg

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan