Ny fyrbent familjemedlem? Träna din valp med dessa övningar.

Ny fyrbent familjemedlem? Träna din valp med dessa övningar.

0
När du skaffar hund är det viktigt att ge valpen mycket tid i början för att få den att känna sig hemmastadd. En besvärlig hund handlar oftast om dålig kommunikation mellan hund och ägare men med lite övning kan alla oönskade beteenden tränas bort.

Innan du läser vidare – du vet väl att du kan anmäla dig till BraVardag och få artiklar, tips och råd och delta i tävlingar? Anmäl dig här.

Om du känner att du har ont om tid kan det vara skönt att veta att de där extra minuterna man lägger på att lära hunden ”cirkuskonster” som vacker tass och high-five faktiskt gör skillnad.
Grunden för att skapa bra beteende hos hunden måste läggas tidigt eftersom du då utnyttjar valpens naturliga inlärningsförmåga. valpens naturliga inlärningsförmåga.

Här kommer några grundläggande tips för att hitta ett bra och givande samspel mellan dig och din nya vän.

1. Inkallning
Din hund ska komma när du kallar på den, i alla lägen. Därför är det av yttersta vikt att börja träna inkallning så fort som möjligt. Belöna valpen när den kommer till dig. Efter belöningen låter du valpen springa i väg igen. Visa tydligt ditt missnöje om valpen inte kommer när du kallar tex. genom kroppsspråk. Ropa sedan på den igen, med ny belöning. Övningen bygger på att valpen ska lära sig att det alltid lönar sig att komma till dig när du kallar på den, vilket i sin tur innebär att du alltid måste belöna valpen när den gör som den blir tillsagd.

2. Lydnad
Hundar är flockdjur och behöver en ledare. Redan från första början behöver de en enda person som kan vara deras lärare. Valpar är känsliga för variationer i din röst och förstår olika toner mycket bra, som kort och skarpt vid kommandon, glatt vid beröm och allvarligt vid tillsägelse. Använd alltid samma ord för samma kommando men skrik inte.

3. Hantering
För att den dagliga skötseln av hunden ska fungera måste din valp lära sig att låtas bli hanterad. Den ska vara stilla när du torkar tassar, klipper klor och kollar tänder. För att lyckas med detta måste du vara konsekvent. Håll i valpen och lär den att det inte är okej att gå i väg förrän den håller sig lugn. Var själv bestämd men lugn. När den finner sig i din hantering låter du valpen gå sin väg, men inte innan.

4. Koppelträning
Ett väldigt vanligt problem för hundägare är att hunden drar i kopplet. För att lösa problemet kan man använda flera olika tekniker. Du kan tex. använda belöningar under promenader och belöna valpen när den uppmärksammar dig och lyder dina kommandon.
Du kan också träna valpens uppmärksamhet genom att plötsligt släppa kopplet och gå åt motsatt håll och låta valpen springa efter dig. Detta gör den mer vaksam på dig under promenaden.
Även små lekar är givande för hunden under promenaden. Ta en paus och ge hunden uppmärksamhet istället för mobilen eller podcasten du lyssnar på.
Värt att nämna är att skäll och ryck i kopplet inte funkar för koppelträning, tvärtom ger det ofta precis motsatt effekt och gör att hunden drar och biter ännu mer i kopplet.

Har du ett knep på hur du tränar din hund?
Berätta för oss i kommentarsfälten nedan!

0

Lägg till en kommentar

Vi tror att du kommer att tycka om

Cookiemedgivande