Sluta bråka med dina barn

Sluta bråka med dina barn

0
Förstörs vardagen av bråk och tjat? Det finns hjälp att få. Lär dig lyssna på ditt barn och vänd den onda spiralen.

Michael P Nichols är välkänd familjeterapeut och professor i psykologi på William and Mary College. Han har skrivit flera böcker, bland annat “Sluta bråka med dina barn” som de här tipsen är hämtade ifrån. I boken redogör Nichols för hur du som förälder kan undvika bråk genom att bli mer lyhörd för vad ditt barn egentligen säger.

Bli en bättre lyssnare
Tricket är att verkligen höra vad barnet säger och inte vad du tror eller vill höra. För att kunna det måste du stå emot impulsen att säga emot och istället ta dig tid att lyssna på barnet. Genom att upprepa vad barnet sagt visar du att du förstått vad barnet tänker eller känner. Be gärna barnet rätta dig om du missuppfattat situationen, för att understryka att du verkligen vill förstå.

Ta inget beslut direkt. Det är viktigt att inte bara låtsas lyssna utan att verkligen vilja förstå. Ju mer du respekterar ditt barns känslor ju mer kommer det att respektera att det är du som förälder som bestämmer.

Upplever du liknande problematik med ditt större barn eller tonåring? Läs mer här.

Hur du kan undvika bråk innan de börjar
Bråk sker mellan två parter, och handlar om vem som egentligen bestämmer.  Som förälder ska du inte argumentera tillbaka, utan ställa frågor som “Varför tycker du så?” eller “Du vill verkligen det här, eller hur?”.  Syftet är att få barnet att berätta om sina känslor. En fallgrop är att säga “jag förstår”, det indikerar att du vet vad barnet ska säga och då berättar inte barnet hur det känner sig. Säg hellre “Jag förstår inte” och be barnet förklara, så får du reda på mer .

Nichols menar att föräldraskap handlar om att ta kommandot genom uppfostran och kontroll. Att barn bråkar med sina föräldrar är helt naturligt i sig, det är inte för att trotsa utan för att testa gränser och få sin vilja igenom. Genom att lyssna på barnet tar föräldern kontroll över samtalet på ett mjukt men bestämt sätt som leder till mindre motstånd hos barnet.

Att lyssna in småbarn
Främsta skälet till onödiga bråk med små barn är att föräldrarna feltolkar barnets vilja och försöker kontrollera något som inte behöver kontrolleras. När barnet lärt sig prata är det lättare att undvika missförstånd.
Som förälder ska du försöka se och dela barnets känslor. Empati och kontroll ska gå hand i hand.

Sätt gränser ibland, men inte för ofta.  Undvik att komma med tomma hot, eller att försöka resonera med barn om varför de ska göra en viss sak. Då blir ditt resonemang gällande, om barnet har en annan uppfattning lär du inte få reda på den.
Gnälliga barn försöker också förmedla något, då gäller det att lyssna på budskapet. Var lyhörd för om barnet är ilsket eller skamset och agera utifrån det. Skäms barnet vill det bli lämnat ifred snarare än vid ilskna utbrott som kräver publik för att få effekt.     

Att lyssna in barn i skolåldern
När barn börjar skolan får de anpassa sig till mängder av regler som gäller från föräldrar, lärare och jämnåriga. Föräldrarnas roll blir mer kontrollerande, de ska se till så barnet går till skolan, gör läxor , gör aktiviteter. För barnen är det naturligt att ifrågasätta alla regler, som del i deras utveckling. Respektera ditt barns vilja att argumentera så lär du ditt barn respektera dina beslut.

Genom att ta hänsyn till barnets personlighet kan ni undvika många bråk. Var tydlig med dina förväntningar om något ska göras hemma, och ge beröm när något är gjort snarare än att påpeka det som är ogjort. Belöningar är motivationshöjande, men se upp med mutor  uppgjorda på förhand.
När ni bråkar, tänk på att inte låta arg. Tala sanning, och var specifik. Undvik kritik, skrik och tjat såväl som goda råd.   

Skribent: Christina Wagner

0

Lägg till en kommentar

Vi tror att du kommer att tycka om