Så undviker du katastrofläge när barnen måste dela rum

DesktopImage
0
Finnes: Två syskon. Två viljor. Men bara ett rum. Det kan låta som en omöjlig ekvation, men allt går att lösa med en nypa diplomati kryddad med smarta inredningstips som tillfredsställer två stenhårda viljor som inte är beredda att backa en tum, där millimeterrättvisa är ett grundkrav. 

Inredningsexperten, bloggerskan och författaren till "Finurliga Barnrum" Jeanette Bauer är mamma till två döttrar som fått dela rum och hon vet allt om hur man får syskon att inte bara acceptera, utan till och med gilla (!) att dela rum.
Och hon är allergisk mot inredning som cementerar våra fördomar.
-Jag inredde nyligen ett rum i rosa och rött till en liten kille, säger hon.

För riktigt små barn är det oftast inga problem att dela rum. Men med stigande ålder kommer kraven på ett eget revir dit syrran eller brorsan inte har tillträde.

- När det gäller yngre barn fungerar våningssängen alldeles utmärkt. Då sover oftast det lite äldre barnet överst och lillsyrran- eller brorsan tar underslafen. Men även om de sover i samma säng går det att inreda sovplatserna olika, utifrån vad barnet gillar, säger Jeanette som ger handfasta tips om hur man inreder barnrum på egna bloggen

Att spika fast en bräda formad som ett piratskepp, en borg, ett flygplan eller med vågor på sänggaveln brukar framkalla glädjetjut hos barnen.

Det är enbart fantasin som sätter gränsen.

-Många barn tycker det är mysigt att inreda en egen koja och det fixar man lätt genom att fästa en duk, ett skynke eller något annat över sängen. Vips, har man fixat en gosig liten kokong att krypa in i, säger Jeanette.

När det gäller val av färg på väggarna eller tapetmönster tror inte Jeanette på att låta de minsta barnen bestämma precis allt själva.

Tänk EN basfärg

-Små barn är ombytliga, ena dagen vill de ha prickiga väggar och nästa dag ska väggarna vara svartmålade. Ska man då bejaka barnens ständigt skiftande önskemål gäller det att vara stadd vid kassa. Det blir dyrt att hela tiden ändra om.

-En basfärg är bra att utgå ifrån så kan man satsa mer på detaljer när det gäller möbleringen.

Det bästa, menar hon, är att tillsammans med barnen enas om en hyfsat neutral färg på väggarna som sedan dekoreras med tavlor, hyllor, affischer eller foton till exempel.

-Och det måste finnas mycket lekyta på golvet, säger Jeanette och poängterar behovet av smarta förvaringslösningar.

-Små barn har otroligt mycket småprylar, ta bara Lego, som man gärna vill kunna stoppa undan. Då funkar lådor med hjul på, verktygslådor, korgar med lock, plåtburkar eller resväskor att skyffla ner grejerna i när de lekt klart, alldeles utmärkt.

Men även de minsta barnen har behov av egentid och av att få sitta och leka i sin egen hörna utan att behöva bli störd av ett irriterande syskon som vill sno leksakerna stup i kvarten.

-Då kan det vara en bra idé att helt enkelt inreda varsin hörna dit barnen kan dra sig tillbaka när de vill vara för sig själva, det kan vara en prickig hörna för brorsan och en randig för syrran.

Dela upp rummet

Okej, "små barn - små bekymmer", men hur löser man det när kidsen vuxit till sig och plötsligt förvandlats till hormonstinna tweenies där stickor och strån ryker mellan varven?

Föreställ er Pelle, 13, som är hästtokig och måste dela rum med sin tre år yngre syster Lisa, som är värsta hårdrockaren.

Omöjligt, tänker ni. Inte alls, menar Jeanette Bauer.

-När det gäller större barn är det rimligt att de får bestämma mer över hur det ska se ut i det gemensamma rummet. Här tror jag det bästa är att dela upp ytan i två separata rum, avdelat med till exempel ett skynke eller en bokhylla, som också är utmärkt ur förvarningssynvinkel. Våningssängen har de säkert vuxit ifrån så varsin säng är ett måste eller kanske ett sovloft med skrivbord under där de kan sitta och göra sina läxor.

-De har säkert helt olika viljor vad gäller möbler och färg på väggarna. Lyssna på barnen. Vill de ha olika färger på alla väggar, låt dem ha de det. Det är hyfsat enkelt att måla över när de tröttnat eller en av dem flyttar ut. Äldre barn har en förkärlek för affischer och då tycker jag att man ska rama in dem så inte väggarna förstörs av tejp eller fästmassa.

Men hur löser man det när Lisa vill rocka loss till AC/DC medan Pelle helst softar till Ed Sheeran?

Ja, då finns det bara en lösning - hörlurar. Eller så sätter man upp en ljudisolerad vägg.

Skribent: Katarina Arnstad Elmblad

Smarta inredningstips för syskonrum:

  • Involvera barnen i planeringen av rummet
  • Investera i förvaringslådor
  • Skärma av rummet med ett skynke för att ge syskonen känslan av att ha varsitt rum
  • Använd en basfärg på väggarna och pimpa med möbler anpassade till varje syskons behov
  • Inred varsin hörna av rummet där respektive barn har sin egen vråFler lästips:
Ta bort tandtrollen lätt som en plätt
Skaffa dig en snabbare morgonrutin

 

0

Lägg till en kommentar

Vi tror att du kommer att tycka om

Cookiemedgivande