Kommunicera med dina barn

DesktopImage
0
Skilsmässa, döden eller sex – stora ämnen som inte kan ignoreras. Här är några användbara råd till föräldrar om hur man tar de där riktigt svåra diskussionerna med sina barn.

Många föräldrar undviker obekväma samtal med sina barn men ärlighet är en mycket viktig del i relationen mellan barn och förälder. Genom att tala om svåra ämnen kan du få din relation till ditt barn eller tonåring att växa, och som ett resultat av detta blir alla gladare och mer bekväma. Det får också ditt barn att känna sig inkluderat, och får honom eller henne att känna sig mer självsäker vad gäller effektiv kommunikation när han eller hon växer upp.

Sex tips för bättre förälder-barn-samtal
Varje barn är så klart unikt, och en del ämnen kan (eller måste) diskuteras förr eller senare. Men sätt dig in i ditt barns situation och föreställ dig vad du hade velat att någon sagt till dig i deras ålder - detta är ett användbart tips för att avgöra vad han eller hon är redo för.

1. Lyssna
Om du läser tidningen eller tittar på TV när ditt barn pratar så lyssnar du inte ordentligt. Om du verkligen inte har tid att stanna upp ett par minuter för att svara på frågor eller lyssna på en historia, säg något i stil med 'Jag förstår att detta är viktigt för dig. Kan vi prata om det senare?' Bestäm en tid när ni ska prata och håll dig till den, så att ditt barn förstår att du inte försöker vifta borta honom eller henne.

2. Gör tid för seriösa samtal
För stora ämnen - att flytta, skilsmässor, skolarbete, eller för större barn, tiden de måste komma hem på kvällarna - ha ett familjemöte där varje familjemedlem får vara med och tala till punkt. Mötet behöver inte vara särskilt formellt, sätt er bara ner runt matbordet med en kopp kaffe eller lite juice, men se till att TV och mobiler är avstängda.

3. Förstå deras tystnad
Om barnet inte vill prata om ett specifikt ämne vid ett tillfälle, något som är vanligt bland tonåringar, acceptera detta men låt barnet veta att du finns där för att prata om det när han eller hon är redo.

4. Var försiktig med kroppsspråket
Korslagda armar och ett argt eller otåligt ansiktsuttryck kommer göra att barnet inte känner sig bekvämt. Om han eller hon sitter på golvet, sätt dig där också så att ni är på samma nivå, och försök skapa så mycket ögonkontakt som möjligt för att visa att du lyssnar.

5. Användbara frågor
När det är möjligt, ta tillfället i akt att diskutera stora ämnen när barnen frågar om dem. Fråga också öppna frågor som kräver svar för att hålla igång samtalet. Om det gäller något som till exempel sex eller pubertet, känn inte att du behöver täcka hela ämnet på en gång, om du känner att barnet inte är moget nog.

6. Välj rätt tillfälle
Diskutera inte viktiga ämnen när ditt barn precis har kommit hem från skolan eller när du har haft en dålig dag på jobbet - det är viktigt att ha rätt inställning för att kunna kommunicera lugnt och tydligt. Skillnaden mellan bra och dålig kommunikation Det är viktigt med bra kommunikation för att kunna hjälpa ditt barn att formulera sina åsikter, få honom eller henne att lyssna på dig och lösa problem.

1. Döm inte
Om ditt barn vill berätta något och du svarar 'Sluta fåna dig, så löjligt', så kommer han eller hon antagligen känna att hans eller hennes åsikter inte räknas och kommer då låta bli att berätta saker. Även om du känner att ditt barns oro inte är så farlig som han eller hon tror, försök vara finkänslig.

2. Attackera problemet, inte personen
Få dem att lita på dig så kommer de att berätta mer för dig. Då blir det lättare att snabbt komma fram till en lösning. Ett exempel skulle kunna vara att säga 'Jag blir irriterad när du inte går ut med hunden' istället för att säga 'Du är lat'. Säg inte till dina tonåringar att de är oansvariga om de röker: fråga istället varför de börjat röka.

3. Tjat och uppläxningar
Om du har en aggressiv eller anklagande ton är det mer troligt att ditt barn går in i försvarsställning. Undvik att starta stora gräl över småsaker, och välj att prata med ditt barn om viktiga ämnen, där du talar om problemen så tydligt och kortfattat som möjligt.

4. Avbryt inte
Låt ditt barn tala till punkt innan du börjar prata. Barn som känner att de inte får prata klart om sina åsikter riskerar att sluta prata om dem över huvud taget.

5. Var inte nedlåtande
Oavsett vad ditt barn säger till dig så är det viktigt att undvika skrikande, fula ord, förlöjligande eller skuldbeläggande. Med små barn kan det ibland vara en bra idé att vara lite skämtsam när du säger till, men undvik att göra narr av ditt barn.

6. Ljug inte
Det kan kännas obekvämt att prata med din tonåring om sex eller ämnen som pengar, men om du är öppen och ärlig så kommer han eller hon försöka vara ärlig med dig också.

7. Förneka inga känslor
Om ditt barn gråter över en förlust i en match, till exempel, säg inte åt honom eller henne att skärpa sig. Risken är att han eller hon får svårt att uttrycka sina känslor i framtiden. Visa istället att du förstår hur han eller hon känner, genom att säga något i stil med 'Jag vet att du ville vinna; det är aldrig kul att förlora.'

0

Lägg till en kommentar

Vi tror att du kommer att tycka om

Cookiemedgivande