Därför behöver vi sagor

Därför behöver vi sagor

0
–Sagor är läkande och barn behöver drömmarna och hoppet som sagorna ger, säger Jessica Hardiman, tvåbarnsmamma och barnboksförfattare.

Att det är viktigt att läsa för barnen är de flesta föräldrar medvetna om. Men kanske har du aldrig reflekterat över varför det är så viktigt?
När Albert Einstein fick frågan hur samhället skulle rusta sig för framtiden, svarade han: ”Läs för barnen!”. Vår egen favoritsagotant Astrid Lindgren utvecklade tanken: ”Hur morgondagens värld ska se ut, beror till stor del på det mått av inbillningskraft hos de där som håller på att lära sig läsa”. Läsningen hjälper barnen att förstå och skapa en bild av världen vi lever i. Men den hjälper dem även att lära sig att hantera den.
Ändå har högläsningstiden hemma halverats och dagens unga spenderar timmar framför datorer och tv-spel i stället för med en bok.

Det godas kamp mot det onda
I och med den minskade läsningen har även ytterligare en aspekt gått förlorad: Sagoberättandet.
- Jag tror att barn behöver både nutida och traditionella sagor. I sagorna handlar det om kampen mellan det onda och det goda och det goda alltid vinner. Barn måste få se det mörka, men sen är det viktigt med ett lyckligt slut så att de förstår att även om vi går igenom något svårt så kan det bli bra igen, säger barnboksförfattaren Jessica Hardiman.

Jessica Hardimans bok heter Valentin - Den magiska drycken och är en vackert illustrerad barnbok i sagoform.  Den handlar om ängeln Valentin som ofta kikar ner på människorna. Han får syn på en liten flicka som gråter för att hennes föräldrar ska skiljas. Han uppfinner en kärleksdryck och beger sig till jorden.

I de traditionella sagorna handlar det ofta om prinsessan eller prinsen som representerar det goda, medan det onda ofta är häxan eller draken. Det ger enligt Jessica en distans - det hemska sker lite på avstånd.
 - Mitt sagoberättande började egentligen med att min sexårige son frågade så mycket om döden. Det gick lättare att prata med honom om jag gjorde det i form av en saga. Sen har jag fortsatt att berätta egna sagor för båda barnen. Det är ett bra sätt att trösta och att prata om svåra saker.
Jessica skriver nu på sin andra sagobok som kommer ut inom kort.

Berätta din egen saga
Om man skulle vilja göra som Jessica - berätta egna sagor för sina barn, vad ska man då tänka på? Hur berättar man en saga som är spännande ända till slutet?

Johan Theodorsson är dramapedagog och arbetar med både barn och pedagoger och sagor och berättande har en viktig roll i hans arbete.
 - Det finns ett allt större intresse för sagor. Se bara på alla filmer och tv-serier som baserar sig på sagor. Även det muntliga berättandet har hamnat mer i fokus.
Enligt Johan kan sagor och berättelser handla om precis vad som helst. Men det finns några nyckelbegrepp som måste ingå, annars fungerar det inte, berättelsen blir tråkig.


Här presenterar han tre ingredienser som är nödvändiga i en saga:
•    Enkelhet - En helhet, en egen värld, ett problem . Allt i sagan/ berättelsen måste relatera till huvudfrågan.
•    Spänning - En förväntan som tillfredsställs på slutet. Alla historier innehåller något som vi inte får svar på förrän i slutet av historien.
•    Känslor - Engagera genom känslor. Detta är den starkaste ingrediensen i sagan.

Jessica Hardiman är utbildad manusförfattare och producent. Hon bor I Kungsbacka med sin irländska man, två barn och fyra katter.

Johan Theodorsson är dramapedagog och föreläsare/utbildare. Han leder bland annat dramagrupper för barn och utbildar pedagoger i berättande och drama. Hans företag heter Fantasiförmedlingen. 


Skribent: Kicki Risander
 

0

Lägg till en kommentar

Vi tror att du kommer att tycka om

Cookiemedgivande