Att tala om döden med ett barn

DesktopImage
0
Hur talar man om döden med sitt barn, när en anhörig har gått bort? Genom ärlighet och barnlitteratur kan du hitta ett naturligt sätt att möta ämnet.

Döden är oåterkallelig och många tycker att ämnet är obehagligt att både tänka på och prata om. Men likafullt är det viktigt att våga prata om döden för att kunna bearbeta sorgen och gå vidare - och detta är lika viktigt för små barn som för vuxna. Men hur ska man kunna prata med sitt barn om döden när man inte själv har några bra svar på varför det hände och vad som händer sedan?


Det första tipset är att helt enkelt vara ärlig med vad man själv tror och känner, utan att lasta över sin oro på barnet.
- Man behöver inte gömma sina känslor eller tro att man ska vara perfekt. Det är okej att gråta och prata om hur man själv mår. Fråga barnet hur det mår. Ta en dag i taget och sänk ribban på kraven, säger Maria Farm, psykolog och författare till Sorgboken.

Var tydlig
Beroende på hur gamla barnen är har de olika förståelse för vad döden innebär. Innan skolåldern förstår inte barnet att döden är bestående. De har också svårt att begripa metaforer, vilket gör att du som förälder måste anpassa språket och vara tydlig.
- Man ska inte säga "somna in" för då skapar det ångest kring att lägga sig och somna. Likaså funkar inte "gå vidare", "ta ner skylten" eller "åkt till himmelen". Var konkret och säg "han är död", "han kommer inte tillbaka". Annars förstår de inte. Begreppet "för alltid" är väldigt svårt att förstå i förskoleåldern, säger Maria Farm.

Ge konkreta svar
Barn har ofta konkreta frågor kring döden: "vad händer om man begravs i jorden?", "äter maskarna upp kroppen" och så vidare.  Det gäller att vara ärlig när man besvara dem, men samtidigt ta sitt ansvar som vuxen och inte lämpa över sin ångest på barnet.

- Vi ska inte säga att personen har rest bort. För då väntar ju barnet på att personen ska komma tillbaka hem och det är oerhört grymt. Det är att förminska sin egen ångest som vuxen, säger Maria Farm.

Ärlighet varar längst
Om man upplever själva ämnet som obehagligt gäller det återigen att vara ärlig.
- Man kan pröva med "jag vet inte riktigt vad jag ska säga, å vad jag älskar dig och usch vad jobbigt det här är. Vad trist att det hände oss". Det är mycket bättre än att försöka hitta de rätta orden, för då finns det risk att det blir tyst istället.
Att förneka känslorna eller försöka trycka bort sorgen hjälper inte. Det kan skapa trauman hos barnet som dyker upp senare i livet istället. Det värsta misstaget är enligt Maria Farm att inte prata om det alls, vare sig det gäller med barn eller vuxna.

Hjälp barnet att förstå
Både barn och vuxna går igenom samma sorgefaser, men barnen har inte samma förståelse för att det kommer att kännas annorlunda längre fram. De lever väldigt mycket här och nu och tror att så som det känns nu kommer det alltid att kännas. Då kan man som förälder hjälpa med att ge perspektiv.

- Det är bara att vara ärlig och säga att "nej, den här personen kommer inte tillbaka, men det är också så att det kommer att kännas annorlunda om ett tag" och förklara att man kan bli glad igen. Man kan vara både ledsen och glad. Jag kallar det att sörja "randigt" och med tiden kommer de svarta ränderna att bli smalare och de vita bli bredare. Sorgen går aldrig över, men den förändras och dominerar inte på längre sikt, säger Maria Farm.

Använd litteraturens kraft
Ett utmärkt sätt att flytta fokus från dig själv är att använda högläsning av barnböcker. Det finns en rad barnböcker som tar upp döden på ett fint sätt.
- Att läsa barnlitteratur är bearbetning både för oss vuxna och för barnet. Det ger igenkänning och empati. Då kan vi tillsammans fundera och reflektera och inte känna oss så ensamma, säger Maria Farm.


Tips på barnböcker som handlar om döden:
•    Sommarboken, Tove Jansson
•    Mormors sjal, Åsa Lind och Johanna Hellgren. 3-6 år
•    Sandvargen, Åsa Lind. 5-9 år
•    När farfar blev ett spöke, Kim Fupz Aakeson och Eva Eriksson. 5-7 år
•    Alla små döda djur, av Ulf Nilsson och Eva Eriksson, 3-6 år.
•    Adjö herr Muffin, Ulf Nilsson och Anna-Clara Tidholm. 3-6 år.
•    Mio min mio, Astrid Lindgren. 6-12 år.

Maria Farm är legitimerad psykolog och författare till böckerna "Sorgboken: för dig som förlorat någon", "Fri från oro, ångest och fobier" samt "KBT-akuten".

Skribent: Martin Ådahl

0

Lägg till en kommentar

Vi tror att du kommer att tycka om

Cookiemedgivande