VAB-säsongen är här igen

VAB-säsongen är här igen

Som tur är drabbas de flesta barn relativt lindrigt av de klassiska back to school-infektionerna.


Det är förmodligen många föräldrar som inför skol- och förskolestarten muttrat "jaha, undrar vad som blir först ut det här året, lite halsfluss kanske, en lössattack... snälla, låt oss slippa magsjuka i år". Och det är ju så. Med ett eller flera barn i familjen så ökar de flesta föräldrars VAB-dagar drastiskt i samband med terminstarterna.

I snitt så får barn under två år runt sex-sju infektioner på ett år, ju äldre de blir desto färre blir de i de flesta fall. Redan när barn är i tioårsåldern har de flesta samma sjukdomsratio som vuxna, dvs en till två gånger om året.

Och lyckligtvis handlar det allra, allra oftast om lindriga infektioner. I många fall känner man som förälder att man inte ens behöver kontakta vården – men, ett samtal till Vårdguiden eller liknande kan alltid vara bra, om inte annat bara för att få bekräftat att läkarvård ej behöver uppsökas.

Vätska och vila, vätska och vila
De vanligaste orsakerna till sjukdom hos barn är förkylningssjukdomar med klassiska inslag som snuva, halsont, hosta eller öronvärk. Även maginfektioner är vanligt. Oftast är dessa ackompanjerade av feber, och ett barn med feber behöver vätska och vila. Massor av vila. De behöver däremot inte vara sängliggande, de kan absolut leka och göra vanliga saker men håll uppsikt efter tecken på utmattning. Om barnet, trots feber, har tillräckligt med energi kan man även gå ut en sväng. Låt det sunda förnuftet vara din guide, klä det krassliga barnet varmt om vintern och undvik värme och sol om sommaren. Passa på att umgås och ta det lugnt, läs sagor, se en mysig film eller spela UNO i sängen.

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

Det är alltid bra att ha smärtstillande och febernedsättande för barn hemma i medicinskåpet, man vet aldrig när t ex öronvärk slår till och någon form av lindring behövs. Kolla med läkare eller personalen på ditt apotek vad som rekommenderas för barn i just din åldersgrupp eller viktklass.

Så när är barnet redo att återvända till skolan eller dagis igen?
Återigen är det sunda förnuftet den bästa måttstocken, men generellt kan man säga när barnet varit feberfritt utan febernedsättande mediciner i ett dygn, vid magsjuka är det när barnet inte kräkts eller haft vattentunn diarré på 48 timmar. Allra viktigast är allmäntillståndet på barnet, feberfritt eller inte så bör ett orkeslöst och hängigt barn inte skickas till förskolan eller skolan.

Kontakta alltid en läkare eller sjuksköterska vid minsta osäkerhet!Fler lästips:
Pyssel till födelsedagskalasen
Bästa aktiviteterna med din baby när du är föräldraledig

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan