Tro på dig själv mamma!

Våga tro på dig själv, mamma!

Vi har aldrig förr varit så välinformerade som föräldrar. Med internetuppkoppling dygnet runt är svaren på våra oroliga frågor bara ett klick bort. Ändå känner många av oss sig osäkrare än någonsin i sitt föräldraskap. – Trygga föräldrar ger trygga barn. Man måste gå den väg man själv tror på, menar Louise Bratt, chefredaktör för Vi Föräldrar.


2000-talets kommunikation kring familjelivet har kännetecknats av vidgade familjekonstellationer, kombinationen jobb/hemmaliv, curlingdebatter, nyttig-mat-hets och unisexbarnkläder i ekologiska material. Mycket ny information, mycket att ta ställning till och många nya åsikter att sortera och sålla emellan. En utmaning även för den mest påläste föräldern kan tyckas.

Förvisso är det bara att koppla upp sig på internet för att få svar på i princip vilken fråga som helst. Men om du själv någon gång har googlat en fråga och ofelbart forslats in på närmaste föräldraforum, då vet du att det inte är så enkelt att få ett tydligt svar. Forumen för in dig i trådar med så mycket åsikter att du loggar ut från nätet mer förvirrad än någonsin.

– Google blir en informationsflod som med sina hundratals svar lätt gör oss osäkra på vad som faktiskt stämmer, säger Louise Bratt, chefredaktör för Vi Föräldrars Stora Bok om Barn, en ny ”föräldrabibel” som är tänkt att guida undrande föräldrar genom informationsfloden. Boken förmedlar den senaste forskningen blandat med färska råd och rön från experter på området.

Oron att inte räcka till
Den största utmaningen för föräldrar idag är alltså inte brist på information. Vi har aldrig förr varit lika uppdaterade och gör mer ”rätt” än någonsin tidigare. Samtidigt går många runt med dåligt självförtroende och en gnagande oro av att inte räcka till.
Malin Alfvén, föräldrapsykolog och expertrådgivare, menar att föräldrar idag har en tendens att lägga väldigt mycket skuld på sig själva. Tidigare tänkte vi i mycket högre utsträckning att det var fel på barnet, nu anser vi att det nästan uteslutande handlar om hur vi på olika sätt påverkar våra barn.

– Det finns ingen manual, inga pekpinnar. Föräldrar vill ha argument och motargument för hur de ska agera i olika situationer. Dagens uppfostran är individuell uppfostran. Glädjande nog ser vi att pappan vågar ta allt större plats i föräldraskapet. Den senaste två, tre åren har det varit nästan lika många pappor som mammor som ställer frågor om sina barn.

Malin Alfvén pekar också på det faktum att det är fler än bara föräldrarna som är del i barnens uppfostran. Även syskon, mor- och farföräldrar, vänner och dagisfröknar spelar viktiga roller.

– Ju fler människor som älskar ett barn, desto bättre är det. Vi är gjorda för att bli älskade av många! Alla som finns runt barnet är med i uppfostran och så ska det vara, säger Malin.

Den danske familjeterapeuten Jesper Juul berättar att psykologin under de senaste 25 åren har lagt allt mer fokus på individen. Bara ett par generationer tillbaka var målet inte alls på samma sätt att barnen skulle bli ”sig själva”, snarare skulle de uppföra sig och anpassa sig till omgivningen. Juul välkomnar den nya utvecklingen, men ser samtidigt en risk för att god självkänsla hos barnet blir ytterligare en prestation och ett bevis på att föräldrarna är perfekta. Barnen riskerar då att bli objekt för sina föräldrar. Om föräldern hela tiden försöker checka av barnets självkänsla, kommer han eller hon att känna sig bedömd och skuldtyngd om föräldern inte verkar riktigt nöjd. Då riskerar självkänslan snarare att skadas.

– Många föräldrar ställer väldigt höga krav på sig själva. Men det finns inga perfekta mammor eller pappor. De absolut bästa föräldrar som jag känner till gör ungefär 15-20 fel per dygn, säger Jesper Juul.

Trygga föräldrar ger trygga barn
I dag lever långt ifrån alla i en kärnfamilj. Nya konstellationer som bonusfamiljer och familjer med samkönade föräldrar leder till nya frågor. Men kanske kan man inte alltid hitta svaren i en bok, ibland kan det räcka med att lyssna inåt på den egna magkänslan.

– Det finns en stor vetskap bland föräldrar om att man måste må bra för att kunna vara en bra förälder. Det tror jag är viktigt. Man måste se till sig själv, det finns ingen manual. Trygga föräldrar ger trygga barn, det överförs. Man måste gå den väg som man själv tror på. Det allra viktigaste är att känna att man räcker till och förlita sig på att man duger, säger Louise Bratt.

Skribent: Karolina Modig

Läs mer:
Lär dig att förlåta, be om ursäkt och gå vidare
Så hanterar du mitt i livet-krisen

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan