Tips för en lugnare jul för barnen

Tips för en lugnare jul för barnen

Här kommer ett par användbara tips för att hjälpa dig att sprida julkänsla utan att barnen blir alldeles för exalterade!


Barn, speciellt bebisar och småbarn, mår som allra bäst när de har fasta rutiner varje dag. Julen – med alla sociala aktiviteter, matlagning och resande för att hälsa på familj som den innebär – är inte den enklaste tiden på året att hålla fast vid sina rutiner.

Nedan följer en guide till hur du undviker julstressen, med några extra tips från familjecoachen Susan North.

Ha ett schema

• Försök att planera in era resor så att det passar med sovtider, och planera in små aktiviteter för att underhålla de äldre barnen under resans gång.
• När man är ute och reser är det lätt att man förlitar sig på godis och snacks. Försök att istället ta med några nyttiga mellanmål och vatten för att undvika tjuriga barn och 'sockertoppar'.
• Var realistisk med hur mycket man faktiskt kan göra när man har barnen med sig. "Folk har en tendens att boka in för mycket", säger North. "Ha ett rimligt schema. Det är meningen att ni ska ha kul, inte bara checka av saker på en lista".

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

Respektera gränser

• Försök hålla fast vid era rutiner. Att låta barnen vara uppe sent, äta onyttigt och röja runt i timmar utan rast kan kännas väldigt lätt, men oftast resulterar det i kinkiga barn.
• "Det är upp till föräldrarna att sätta gränser", säger North. "Barn mår bra av att veta vad som förväntas av dem. Att vara konsekvent med detta hjälper dem att hantera sina egna förväntningar, utveckla självkontroll och tålamod".
• Det gör ju inget om barnet får vara uppe sent ett par kvällar under julhelgen, men var noga med att förklara för ditt barn att detta är ett speciellt tillfälle – bara för att det är jul – och att det är de vanliga rutinerna som gäller nästa dag.

Ge till mer behövande

• "Det kan kännas frestande att muta barnen så att de beter sig. Försök att stå emot denna frestelse!" säger North. "Att säga att de inte kommer få några julklappar om de inte beter sig förstärker bara ytterligare de redan rådande 'belöning och straff'-aspekterna av julen".
• Det är bättre att uppmuntra barnen att tänka på de som inte har det lika bra som dem än att låta dem fokusera på sin egen girighet menar North. Hitta en välgörenhetsorganisation som de kan engagera sig i, antingen via skolan eller en lokal organisation.
• Fokusera på det som är positivt och glädjande med julen och försök att inte stressa över hur det 'ska' vara. Att vara lugn och konsekvent gör att barnen får rimliga förväntningar och håller sig lugna, samtidigt som det skapar en harmonisk jul för barnen.

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan

Vinnare