Ta bort tandtrollen lätt som en plätt

Ta bort tandtrollen lätt som en plätt

Är tandborstningen en plåga för både dig och ditt barn? Då gäller det att börja om. Att borsta tänderna är nödvändigt för att slippa hål och tandsjukdomar senare i livet.


Det är viktigt är att börja borsta barnets tänder riktigt tidigt, så fort de första mjölktänderna kommer, och göra borstningen till en positiv stund. Annars finns risken att det blir en svettig kamp mellan dig och lillen och ni båda blir på dåligt humör.

Köp en egen tandborste till barnet som han eller hon kan borsta med lite hur som helst. Sedan kompletterar föräldern genom att borsta igenom alla tänder snabbt med en annan tandborste. 

Fila inte för länge i början, det är viktigare att det blir en positiv upplevelse än att redan från start hålla hårt på tvåminutersregeln.

Men senare är 2-2-2 en bra regel. Borsta två gånger om dagen, två centimeter tandkräm (två små klickar för små barn) i två minuter. Sätt gärna en äggklocka eller mobilens larm så är det lätt att hålla tiden.

Upp till 10-12 årsåldern är det en god idé att hålla koll på barnets borstande. Tänderna längst in kan vara svåra att få rena och ibland tryter motivationen för barnet, som gärna slarvborstar.

Det finns färgglada eltandborstar även för barn, ibland är det tricket för att få en ointresserad småtting att gilla tandborstning.

Men det viktiga är att få in rätt gnuggningsmetod med en vanlig tandborste också. Med små cirkelrörelser eller gnuggningar, inte bara vågrätt och lodrätt, nära tandköttskanten håller man tänderna och tandköttet i topptrim.

För att se bra när du borstar ditt barns tänder kan du "leka tandläkare" och lägga barnets huvud i ditt knä. Så småningom kanske det passar bättre att sköta tandborstningen framför barnprogrammen på tv, innan barnet blivit för trött. Tänk bara på att inte äta något mer efter borstningen.

För att peppa äldre barn att göra ren tänderna ordentligt, köp gärna en liten tandläkarspegel som de kan titta med längst bak i munnen. Granska de tappade mjölktänderna och prata om dem. Se hur de veckiga tuggytorna kan gömma bakterier – det behövs skicklig tandborstning för att få rent där.

Tandkrämen ska innehålla fluor även för barn. Olika munsköljmedel är inte fel, men det viktigaste är regelbunden borstning, två gånger om dagen, samt att låta tänderna hinna vila.  

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

Tänk på att:

Hjälp barnet med tandborstningen - morgon och kväll.

Gör det till en positiv stund, med en liten sång, ramsa eller lek.

Busa ibland. Sätt tandkräm på skaftet eller borsta läpparna. Barn älskar att visa att de vet hur man egentligen gör.

Är du för stressad själv så spjärnar gärna barnet emot.

Låt tänderna vila! För många mellanmål är mumma för tandtroll. Två timmar mellan måltiderna måste det gå.

Drick gärna läsk och ät godis, men under enbart en dag i veckan. Låt heller inte barnet småäta ur godispåsen under hela dagen, utan begränsa det till ett eller två tillfällen. Borsta eller skölj sedan.

Undvik söta drycker och glassar som mellanmål. Ta dem hellre direkt i samband med måltid och skölj sedan munnen.

Köp nya, fina tandborstar ofta - och låt barnet välja en god tandkräm. Då blir det mer peppat att borsta.

 


Fler lästips:
Vänj barnen vid tandvård hos tandläkaren
Kicka igång kreativiteten - gör personliga förkläden

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan