Stötta din tweenie

Stötta din tweenie

Helt plötsligt har din lilla goa unge förvandlats till en obstinat tonåring. Fast ändå inte. För hon är ju bara elva! Ditt barn har däremot blivit ”tweenie” – en omtumlande och stormig mellanlandning mellan barndom och tonårstid, både för dig och ditt barn. Författarna Katarina von Bredow och Cilla Jackert har båda precis kommit ut med varsin bok i ämnet.


I den ena boken, ”Du & jag”, av Katarina von Bredow, får man följa Andreas, elva år, som är olyckligt kär i jämnåriga Alicia. Han duger som sällskap till skolan, men väl där ”förvandlas” Alicia och överger honom för de coolare kompisarna.

I ”Dagens katastrofer” av Cilla Jackert är Majken, också hon elva år, huvudperson. Hela hennes tillvaro präglas av ett ständigt katastroftänkande. Det hjälper inte hur liten sannolikheten är att något ska hända, hon låter sig inte övertygas om att hon är trygg. I sin anteckningsbok använder hon röd penna för mord, gul för sjukdomar, grön för olyckor och lila för naturkatastrofer.  

1. Pumpas med vuxenimpulser
Böckerna skiljer sig visserligen åt – men desto mer förenar dem. Både Andreas och Majkens sorglösa barndom har övergått i något större, nästan ogripbart. Plötsligt är livet på blodigaste allvar, fyllt av starka känslor. Men inte nog med det, de förstår inte riktigt varför det har blivit så, eftersom de inte uppnått tonåringens medvetenhet om att de nu faktiskt är på väg att bli vuxna.

-Därför är det jätteviktigt att vi tar våra tweenies på allvar, framhåller författarna (som också har erfarenhet av egna tweenies) samstämmigt. Sådant som vi vuxna kan tycka är småsaker är gigantiska för dem. Även om de fortfarande är små barn på många sätt så kan de absolut bli jättekära eller känna ångest och förtvivlan över världens elände.

Att den ”sorglösa barndomen” är över redan i så här tidig ålder menar Katarina von Bredow och Cilla Jackert till stor del beror på att barn pumpas med så mycket vuxenimpulser från alla håll i dag, inte minst från internet. De blir liksom överinformerade lång tid i förväg om hur det ”ska” bli att bli tonåring:
-Så det räcker inte med att de tampas med allt som de facto händer i kroppen och hjärnan, de känner dessutom pressen från omvärlden att snabbt bli vuxna, fast de är så långt ifrån...  

2. Du behövs  
Att vara tweenie är inte alltid lätt. Inte heller att vara förälder till en sådan - med allt vad det innebär av både oro, vanmakt och stundtals galen frustration över odrägliga tonårsfasoner. Men var lugn, manar författarna som råder oss att dels inte stirra oss blinda på allt det jobbiga (”för så mycket är ju samtidigt positivt och spännande de här åren”), dels att vi mitt i detta vågar och orkar stå på oss och vara de gränssättande vuxna som de faktiskt fortfarande behöver. De må sminka sig (acceptera till en viss gräns – man måste välja sina konflikter), slå i dörrar eller grubbla halvt ihjäl sig, men en sak är säker – din lilla tweenie behöver dig mer än någonsin. Så det bästa du kan göra är att vara ”tråkbestämd”, samtidigt som du lyssnar, visar respekt och stöttar.

Ett sätt att lugna både ditt barn och dig själv i en föränderlig tid kan vara att läsa om andra som är i samma situation. Båda de här böckerna riktar sig till den blivande tonåringen i första hand, men kan med fördel läsas även av oss föräldrar.

Cilla Jackert:
- Jag vill att den som läser Dagens katastrofer ska förstå att även om det finns många faror som lurar i livet, så finns det också väldigt mycket som är väldigt bra.

Katarina von Bredow:
-Och min förhoppning är att den som läser Du & jag ska känna igen sig och få tröst i det. Bästa betyget är när någon säger ”det är precis som att läsa om sig själv”.

Skribent: Eva-Lotta Sigurdh   Fler lästips:
Hur pushar man sig själv och sina barn lagom mycket?
Få barnen att äta mer grönsaker


Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan

Bra vardag hårspecial!