Spenderar ditt barn för mycket tid framför datorn?

Spenderar ditt barn för mycket tid framför datorn?

Hur mycket är för mycket skärmtid? Hur sätter du regler och gränser? Och hur håller du dem skyddade när de är online?


Datorer, iPads och smart phones är en stor del av det moderna samhället, och är jättebra hjälpmedel för barn när de ska lära sig nya saker. De kan också vara väldigt underhållande. Men de kan också vara potentiella slukhål! Skärmen tar tid från fysiska aktiviteter, skolarbete, vänner och familj, och kanske värst av allt, när de är online kan de bli exponerade för opassande material och skumma typer.

1. Vad är rätt för just ditt barn?
Det finns inga strikta regler kring exakt hur länge som är okej för barn att spendera framför en skärm, du känner ditt barn bäst och det måste du bedöma själv.

Här är några frågeställningar som kan vara värda att ha med i ekvationen:
Stör ditt barns spelande hens skolarbete och andra aktiviteter?
Tar de regelbundna pauser för att undvika ansträngda ögon och dålig hållning?
Har du märkt mer humörsvängningar sedan skärmen kom in i hens liv?
Rör ditt barn på sig tillräckligt mycket?

2. Sätt tidsgränser
När du väl kommit fram till hur mycket skärmtid som är okej, så är det bra om du är tydlig och talar om vad som gäller för ditt barn, så att alla vet exakt vad som förväntas. Om du har ett äldre barn så kanske du mer har en diskussion om vad som ni tycker funkar för er båda, men med de yngre ska det inte behöva diskuteras.

En del föräldrar tycker det är smidigt med att sätta en timer, och när tiden är ute så är det dags att stänga av. En annan regel kan vara att det under inga omständigheter blir någon dator eller iPad innan skolarbete eller annan aktivitet eller hemmasyssla är avklarad.

3. Håll ett öga på dem
Det kan vara en bra idé att de sitter med skärmen i köket eller vardagsrummet, framför att de är isolerade på sitt rum. Då kan du ha koll på vad de spelar och exakt vilka sidor de surfar på. Det är lätt att klicka runt på internet, och oavsett om det är med flit eller inte, så är det lätt att hamna på fel typ av sajter.

Försök upprätthålla en dialog med ditt barn där du på ett tydligt och pedagogiskt sätt förklarar att ibland kan det vara så att alla inte är det de utger sig för att vara på internet. Det kan vara knepigt att hitta rätt ord när man pratar om sådant här med barn, men gör ett försök, för det är viktigt.

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

4. Hjälp dem välja vilka spel de ska spela
Ju yngre barn du har, desto enklare är det för dig att påverka vad de spelar och roar sig med. Det finns många jättemånga bra, roliga och pedagogiska spel, det är bara att botanisera och se vad som verkar passa, men se upp för spel markerade med "18+" – även om ditt barn är i tonåren och mogen för sin ålder. De spelen är gjorda för vuxna och bör spelas av vuxna. Om du börjar påverka barnets spelval redan i tidig ålder, så har du större chans att undvika stormiga diskussioner i ämnet när de är äldre och kanske söker sig mer målinriktat mot en spelgenre som inte känns helt okej.

5. Agera inte ensam
Tillsammans är ni starkare. Självklart blir det lättare om alla vuxna i familjen håller en enad front gällande de nya förhållningsreglerna, och än bättre är det om ni kan samarbeta med barnets kompisar föräldrar, så att hela kompisgänget har snarlika regler och villkor.

6. Spela tillsammans!
Det bästa sättet att förstå spelen ditt barn spelar så mycket tid med, är att spela tillsammans då och då! Det brukar bli extremt uppskattat från båda hållen.

7. Uppmuntra andra aktiviteter
Det bästa sättet att få sitt barn att dra ner på skärmtiden, är att erbjuda dem ett roligare alternativ. Peppa på en kul sport, bjud över vänner med barn, dra till badhuset tillsammans – alternativen är oändliga.

Släng ut dem!
Det kanske låter extremt, men det finns faktiskt mjukvara som tar tid på hur länge ditt barn spenderar på vissa sajter, och när tiden är uppe så stängs sidan ner. Det finns flera olika varianter av den här typen av mjukvara, men du kan börja med att höra av dig till din internetleverantör, de erbjuder ofta den här typen av tjänst i specialerbjudanden för barnfamiljer. Och håll koll på alla typer av logins och lösenord – vissa barn kan vara oerhört snillrika när det kommer till att "hacka" sig tillbaka in i datorn igen!


Fler tips om barn och uppväxt:
När ska barn få en egen mobil?
Barnsäkra datorn, surfa safe!

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan