barn-pyssel

Sju kreativa idéer till semestern

De här pysselaktiviteterna är helt gratis, eller åtminstone väldigt billiga, och perfekta när du vill hålla barnen sysselsatta på sommarlovet.


När barnen är lediga är det viktigt att de stimuleras med något annat än tevespel!

Då är en pysselaktivitet det perfekta upplägget. Pysselaktiviteter stimulerar barnens kreativitet och kostar inte så mycket. Du behöver bara ha några få saker hemma och sedan är resten upp till barnen själva och deras fantasi.

Och ännu bättre, du kan själv vara med, och förmodligen kommer du att ha minst lika roligt som dina barn. Testa de här tio pysselaktiviteterna för att få dagen att gå lite fortare.

1. Sy något enkelt

Låt dina barn plundra dig på knappar, pärlor och smycken du inte använder längre och klipp ut lite tyg från gamla kläder, och om du inte har några, köp i en secondhandbutik. För yngre barn är filttyg en bra idé eftersom det är lättare att sy i.

Hjälp barnen att skapa något enkelt som kanske ett fodral till deras iPad eller telefon. Eller om du känner dig lite extra generös, be att de gör något till dig.

2. Skriv en berättelse

Köp en anteckningsbok till ditt barn (tomma sidor för yngre barn, linjerade för äldre barn) och be dem att skriva en berättelse. Du kan ge dem ett tema, men uppmuntra dem gärna att använda sin egen kreativitet och fantasi.

Äldre barn kan låta berättelsen löpa över hela lovet genom att skriva ett kapitel varje dag. Även poesi och limerickar är en kul idé, och de senare kan förmodligen locka fram ett skratt.

3. Barnens eget kungarike

Låt ditt barn utropa sitt eget kungadöme, förslagsvis i sitt eget rum. De kan göra sin egen flagga och sätta upp på dörren, göra pappersvimplar till sängen, klä ut sig och säta en krona på sitt eget huvud.

4. Gör en film

Hjälp dina barn att göra en liten film eller plocka några scener från deras favoritfilm och låt dem spela upp dem. Om de vill göra ännu mer av det kan de be sina vänner eller gosedjur att vara med.

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

Och så filmar du allt eller ber det äldsta barnet att filma. När filken är klar kan ni ha er egen minifilmfestival.

5. Gör ett dockhus

Leta upp en stor kartong och klipp ut två sidor. Uppmuntra ditt barn att dekorera lådan, måla den på insidan eller klä den med omslagspapper. Ni kan till och med göra små kuddar och tavlor som ni kan klistra upp på väggarna.

Barnen kan måla utsidan så att den ser ut som tegelstenar och göra en snygg dörr. Klipp ut några fönster (gör det med en papperskniv) och klipp ut några tygremsor till gardinerna.

Som en bonus kan du göra kartongen till ett hem för ditt barns dockor och leksaker, och då uppmuntrar du dem att städa också!

6. Origami

Origami är perfekt för koncentrationsförmågan och motoriken. Dessutom är det väldigt givande eftersom du förvandlar en enkel pappersbit till något helt nytt genom att följa några enkla steg-för-steg-instruktioner.

Ni kan tillverka djur eller blommor och till och med ett enkelt pappersflygplan eller en båt som ni kan låta segla i en damm eller kanske i badkaret.

Du hittar instruktioner på nätet eller i en biblioteksbok.

7. Ha kul med keramik

Köp lera i närmaste leksaksbutik (en som lufttorkar).

Låt barnen skapa vad de vill med leran som exempelvis en modell av en person, en skål eller en mugg. Låt modellerna torka ordentligt innan du dekorerar dem.

Vad tycker dina barn är kul att göra? Lämna dina förslag i kommentarsfältet nedan.

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan