Sagostunden är superviktig

Sagostunden är superviktig

När du läser högt för dina barn så påverkar du dem mer än vad du kanske tidigare trott.


Bland det mysigaste som finns är den där stunden på kvällen när man ligger under täcket med sitt barn och det har blivit dags för godnattsagan. Bråken om läggdags och tandborstning är glömda sedan flera minuter, två iskalla fötter gosar in sig i din mage och allt är mjukt och stilla. Den här stunden, då det bara är du och ditt barn är superviktig på många olika sätt.


Närhet

För det första så känner sig barnet oerhört älskat under de här högläsningsstunderna (som självklart inte behöver vara på kvällen). Du själv har hundraprocentigt fokus på nuet, och det bidrar till att barnet känner sig tryggt, sett och älskat. Redan från att barnet bara är någon månad kan man ta för vana att högläsa för dem, för även om de inte har den blekaste om vad du faktiskt säger, så ligger de där med din röst i öronen och dina hjärtslag mot huden – och bandet mellan er växer.


Introduktion till språket

När du läser för det lilla barnet lär det sig också oerhört mycket om språket det så småningom själv ska börja tala. Under den här tiden utvecklas språkcentret i hjärnan och de är väldigt perceptiva. Mitt i allt det mysiga så suger de också åt sig enormt mycket kunskap, de lär sig ord, tonalitet och melodi.


Ni lär känna varandra

När barnen blir lite äldre börjar de få egna intressen och egna världar, små universum dit man som förälder inte alltid har ett naturligt tillträde till. Då kommer också högläsningen in som en bonus, då böckernas handling ger upphov till åtskilliga spännande samtalsämnen och man kan komma in på teman och frågeställningar som man normalt kanske inte kommit på att ta upp. Att läsa tillsammans kan vara ett jättebra sätt att faktiskt lära känna varandra på andra plan.

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem


Du vidgar barnets vyer och perspektiv

Böckernas värld är också en fantastisk källa till olika kulturer, spektakulära händelser och mystiska världar. De är en utmärkt inspirationskälla och ett lekfullt och lättsamt sätt att få barn att närma sig stora innebörder som solidaritet och empati. De lär sig också att kunna identifiera sig med olika typer av karaktärer och genom läsandet uppleva känslor de inte möter i sin egen vardag.


Förberedelse inför skolan

Något som också sker om du regelbundet läser högt för ditt barn är att det lär sig att lyssna och vara koncentrerat i längre stunder på det som någon annan säger. Det är en jättebra kunskap att ha för barnet då det börjar i skolan, då mycket går ut på att lyssna och ta in.


Så högläs mer med dina barn! Det är en solklar win-win för alla inblandade. Vad läser du för dina barn? Vad har de gillat bäst? Vi vet att det är många som står där bland bokryggarna på biblioteket och inte vet vad de ska välja härnäst, så dela mer än gärna med dig av dina bästa boktips.


Fler lästips:
Pyssel för barn: dekorera egna muggar!
25-dagarskur för din hy i vinter

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan