Barnsligt gott

Barnsligt gott - så fixar du egen barnmat

Barnmat på burk kan bli ganska dyrt. Speciellt i början när bebisen provar nya smaker är det lätt att fixa maten själv. Egen barnmat är både godare och billigare.


Om du gillar matlagning så är det både enkelt och roligt att göra barnmat själv. Maten går lätt att variera, och det behövs inte många prylar. En stavmixer kan vara bra att ha för att få rätt konsistens på maten, men en gaffel eller sil duger också bra. Iskubslådor eller bullformar kan användas för att kunna frysa in portionsvis, men det finns också speciella silikonformar att köpa för den som blivit riktigt biten. Bra råvaror, ekologiskt odlat, urvalet är stort. Det enda du behöver tänka på är att undvika salt och att tillföra fett.

4 månader
När bebisen ska börja smaka på mat är rekommendationen att prova med grönsakspuréer som majs eller potatis. Två smaker max är en bra regel, så bebisen får tid att vänja sig. De första gångerna hjälper lite bröstmjölk eller mjölkersättning för att smaken inte ska bli helt obekant. Prova dig fram till vad din bebis gillar!

Potatispuré/sötpotatispuré
Koka potatis eller sötpotatis i bitar tills den är mjuk, mixa sedan med lite av spadet. Rör i lite smör, och eventuellt lite bröstmjölk eller mjökersättning.

Majspuré
Koka fryst majs tills den mjuknat. Mixa. Rör i lite smör, och eventuellt lite bröstmjölk eller mjökersättning.

6 månader
Nu kan grönsakspuréerna kompletteras med andra råvaror och frukter. Undvik salt men experimentera med andra kryddor för intressanta smakupplevelser, om fantasin tryter kan du bara göra en barnvänligare variant på vad resten av familjen äter. Tänk på att maten helst ska vara kokt, det gäller också kött, eftersom det är mer lättsmält för bebisens mage.

Lax- och potatispuré
1 bit lax, 200 g
2 potatisar
1 bukett blomkål, motsvarande storlek på 1 potatis
Lite citronsaft
Koka ingredienserna i bitar tills de mjuknat och mixa med lite av spadet till önskvärd konsistens. Tillsätt en klick smör.

Makaroner med köttfärsssås
200 g makaroner
150 g köttfärs
1 morot
2 tomater
vitlök, basilika
0,5 dl mild ost
Koka köttfärsen. Koka makaronerna. Riv morot och värm tilsammans med tomat, tillsätt ost och blanda i köttfärs och kryddor. Låt koka ca 10 minuter. Mixa med makaroner tills önskvärd konsistens. Tillsätt en klick smör.

1 år
När barnet är runt ett år blir allt enklare, magen har hunnit bli tåligare och kan prova stekt mat utan problem. Vad har du själv för favoriträtter? Laga till utan salt, och mosa till rätt konsistens. Mums för barnet!
En tumregel är att dela in maten i tre delar där en är fisk eller kött, en potatis eller pasta och en grönsaker.

Pyttipanna
2 hackade potatisar
1/2 lök
100 g kött i bitar
1 hackad korv
1 hackad tomat
1 ägg
Stek potatisen med smör, tillsätt lök och köttbitar. När allt brynt en stund blandar du i korvbitar och tomat. Stek ägget i separat stekpanna.
När potatisen och köttet är genomstekt lägger du på ägget och skär och mosar till lagom konsistens.

Broccoli och laxlasagne (räcker till en gratängform)
400 g lax
15 småbroccolibuketter
lasagneplattor
strimlad mozarellaost
bechamelsås
vitlök, basilika, vitpeppar, citronsaft
Tina laxen och skär i små bitar. Koka broccolin och skär i små bitar. Gör bechamelsås med kryddorna du vill ha. Fördela laxen i formen, lägg över lasagneplattor och häll över bechamelsås och mozarella. Lägg på broccoli. Varva tills allt är i formen, Gratinera i ugnen på 200 grader i cirka 35 minuter. Mosa till lagom konsistens och servera.

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

Skribent: Christina Wagner

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan