Hjälp! Barnen har fått löss

Hjälp! Barnen har fått löss

Alla familjers skräck är att upptäcka lappen på dagis att det går löss. Hur får man syn på dem? Kan man förebygga löss och hur tar man hand om håret och hemmet när man väl är drabbad?


Första gången är värst. Plötsligt kliar det i allas hårbottnar och det känns äckligt och ofräscht, även om inte hela familjen blivit drabbad. Varje gång det går löss kommer känslan tillbaka, skönt nog uppstår inte samma panik om det händer fler gånger, även om det är lika olustigt varje gång. 

Speciellt vid terminstart brukar lusangreppen drabba barnen. Lössen trivs i hår och hårbotten och livnär sig på blod.

En fullvuxen lus är runt 3 millimeter och lever ungefär en månad. Lusen har flera stadier där den utvecklas, från ägg via nymf till fullvuxen lus. De små äggen, ovala och vita och drygt 1 millimeter stora, sitter fast på hårstråna någon centimeter från hårbotten. Lössen själva har lite olika färg men är ofta ganska färglösa och svåra att upptäcka. Det är först när de rör sig i håret som det går att se dem. Ofta klagar barnen över att det kliar i hårbotten, men inte alltid.

Många tror att löss sprider sjukdomar, men det gör de inte. De är heller inte bakteriespridare, även om de är otrevliga att ha i håret.

Både skonsam och effektiv hjälp

När någon fått löss i familjen så behöver alla bli luskammade. Luskammar finns att köpa i olika utföranden och kvalitet, det är bra att börja med att borsta och kamma ut håret med vanlig kam innan. Luskamma över ett vitt papper eller ett vitt handfat, lugnt och metodiskt. Ofta kan äggen vara det som syns bäst i håret, lössen håller sig gömda. Äggen är väldligt svåra att få bort för de sitter verkligen fast på hårstråna. Men ge inte upp, det är bara att kamma vidare.

Löss klarar sig inte utan värme och blod, så utan människan klarar de sig inte mer än ett dygn. Det kan ändå vara skönt att koka borstar, kammar och hårband samt tvätta örngott och mössor.

På apoteken finns olika behandlingar för att döda löss i håret, tyvärr har lössen blivit mer och mer resistenta mot produkterna. Det följer ofta med en luskam i förpackningen, den är en viktig del av behandlingen eftersom den ska användas till att kamma ut döda löss och ägg flera gånger under de närmaste veckorna. Vissa produkter kväver även äggen, men de behöver ändå kammas ur. 

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

Förebyggande

Ha för vana att kamma igenom håret med luskam någon gång i månaden.

Sätt upp längre hår i tofsar eller flätor och säg till barnen att inte dela till exempel mössor och borstar med andra.

När skolan har avlusningsdagar vid terminstart, ta er tiden att luskamma hela familjen. Varför inte göra det till en mysig stund med ett långt skönt bubbelbad och hårinpackning efteråt?

Det finns även en spray på apoteken som förebygger lusangrepp och risk för återfall. Den sprayas i torrt hår, och är alltså inte en behandling om man redan har löss. Sprayen avger en antilus-doft som vi människor inte kan uppfatta.

 

Skribent: Christina Wagner

Fler lästips:
Ska man tvätta håret varje dag eller inte?
Frågor och svar om hud och hårvård

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan