lär ditt barn acceptera andra

Lär ditt barn acceptera andra, även om de är annorlunda!

Alla är vi väl oroliga för att vårt barn ska bli utsatt för mobbning, kränkningar och utfrysning. Särskilt om det på något sätt är annorlunda. Men minst lika illa är det förstås om ens eget barn utsätter andra för samma saker. Vad gör man då? Och framförallt, hur förebygger man detta? Ta del av barn- och föräldrapsykologen Malin Alfvéns tänkvärda råd.


Du kan inte alltid vara där ditt barn är. Då skulle du kunna kontrollera varje steg det tar och varje ord det säger. Ett drömscenario kanske, men förstås inte möjligt i ett samhälle där vi tidigt lämnar våra barn på förskolan och sedan i skolan många timmar om dagen.
Och, handen på hjärtat, det är väl ändå inte så vi vill ha det? Nej, vi vill förstås att våra barn ska vara öppna, toleranta och fördomsfria, vare sig vi är med dem eller inte. Men det förutsätter att vi själva är öppna, lyhörda och medvetna, så att vi kan se och hjälpa våra barn på bästa sätt.

1. Prata om olikheter
Samtalen vid köksbordet är guld värda. Här grundläggs många av barnets värderingar redan från tidig ålder. Så, ta tillfället i akt och prata om de här sakerna medan ni äter! Och det handlar inte om att förmana och göra långa listor på vad man ”ska” och ”inte ska” göra och säga, utan om att föra riktiga samtal.

Ett sätt att lära ditt barn empati och att också avdramatisera andras ”annorlundaskap” är att visa på att alla, även de i barnets närhet, är annorlunda på olika sätt. Pappa är lång och mörk, medan mamma är kort och ljushårig, morfar måste gå med käpp för att han har ont i benet och mormor har hörapparat för att hon hör sämre än andra...

Lyft även stora frågor med barnet (när det är något äldre) och diskutera sådant som invandring, rasism och religion. Förklara varför vi människor gör olika saker och ser olika ut, men att vi ändå i grunden är väldigt lika med samma slags behov. Det ökar barnets tolerans och minskar samtidigt risken för att alla medvetna och omedvetna fördomar ska uppstå. Och lyssna på barnets tankar i de här frågorna.

2. Uppmuntra nyfikenheten
Barn har i alla tider stirrat och pekat på folk som ser annorlunda ut och de har också i alla tider blivit hyschade och förmanade av förlägna föräldrar att genast sluta upp med detta. Men det är fel, hävdar Malin Alfvén.
– Det är ju ett tecken på barnets naturliga nyfikenhet och i grunden något positivt.

När vi tystar ett barn förmedlar vi att dess beteende inte är okej och det snarare stärker fördomar och intolerans än tvärtom, menar Malin Alfvén, som till och med tycker att vi kan uppmuntra barnet att gå fram och fråga den ”annorlunda” om orsaken. Och det gäller både vuxna och andra barn. På så vis avdramatiseras det hela. Dessutom upplevs det ofta mer positivt av den drabbade att få raka frågor än att bli förnekad eller osynliggjord, framhåller hon.

Berätta också gärna om egna upplevelser och erfarenheter av annorlundaskap, både sådant du själv har varit med om och sådant du har sett. Det ger en skjuts till diskussionerna och kan vara bra i förebyggande syfte.
– Säg till exempel ”i dag såg jag en CP-skadad man som satt i rullstol och grimaserade och skakade. Men han är precis som vi, det är bara att hans muskler inte lyder”.

3. Bjud alla på kalas
Även om ditt barn inte umgås med alla och du av utrymmesskäl måste begränsa antalet inbjudningar till barnkalaset, så försök göra denna begränsning utifrån andra kriterier än att bara bjuda barnets närmaste vänner. På så vis drabbas inte ”annorlunda” barn (som sällan blir bjudna på något kalas!) mer än andra. Bjud till exempel ”alla som bor i samma kvarter”, eller ”alla i klassen som gick på samma förskola”.

En annan förebyggande metod, parallellt med att du för ständiga samtal med ditt barn, är att långt upp i tonåren ha kontroll över ditt barns datoranvändande, så att det inte utsätter (eller blir utsatt av) andra barn där.
– Om du tillåter barnet att ha eget konto på till exempel Instagram så ska du ha full insyn, manar Malin Alfvén.

4. Reagera omedelbart
Att du som förälder har ett öppet och tolerant förhållningssätt i både ord och handling är förstås A och O för att också ditt barn ska bli öppet och tolerant.

Fast allt kan vi inte styra. Barn är olika och de utsätts också för mycket annan påverkan än enbart den hemifrån. Därför kan det plötsligt och oväntat komma kränkande och fördomsfulla påståenden och uttryck ur ditt barns mun, ofta sagt i naiv aningslöshet och omedvetet om dess verkliga innebörd.
– Men det spelar ingen roll, du måste omedelbart reagera! Säger Malin Alfvén bestämt.
För även om barnet ännu inte förstår vad ”bög” eller ”CP-skadad” betyder, så har det lärt sig att orden används i sammanhang där de står för något främmande och negativt.

Prata därför med barnet om ordens verkliga betydelse och påminn om att det är okej att vara annorlunda.
Har det gått så långt att du får veta att ditt barn medvetet kränker andra barn, så räcker det inte längre med att bara prata, utan då måste du också agera, betonar Malin Alfvén.
– Då behöver du sätta ner foten ordentligt! Därefter bör du ta kontakt med det utsatta barnets föräldrar och se till så att ditt eget barn följer med och ber om ursäkt.

Det finns alltså mycket du som förälder kan tänka på och göra för att ditt barn ska bli öppet och tolerant, både mot andra som skiljer sig från normen och när det gäller värderingar och samhällssyn i stort.  
– Prata, prata, prata med ditt barn! sammanfattar Malin Alfvén sitt främsta råd.

Skribent: Eva-Lotta Sigurdh

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan

Bra vardag hårspecial!