Lär dig säga nej

Lär dig säga nej

Ett fulltecknat schema lämnar väldigt lite utrymme för fritid. Så varför fortsätter vi utföra tjänster åt våra vänner och åta oss uppdrag vi egentligen inte vill ha?


Vi är ju intelligenta kvinnor med rättframma åsikter inom många områden, vi är också stolta och självsäkra inom de flesta av livets områden. Varför har vi då så svårt att säga nej? Antagligen beror det på att vi alla vill bli omtyckta och accepterade och att det kan kännas skämmigt att säga nej. Det kan ge oss dåligt samvete, vissa är kanske till och med rädda att det kan skada dem i karriären eller privatlivet.

Men det går att säga nej på ett trevligt sätt, här är några formuleringar som man kan använda när det känns jobbigt att säga nej:

”Jag är ledsen, men det kommer jag tyvärr inte att hinna.”
”Tyvärr är jag redan upptagen den dagen” eller ”Jag har tyvärr andra planer”.
”Jag ska tänka på det. Jag hör av mig!”
”Jag har bestämt mig för att inte låna ut pengar.”

Hur säger jag nej till barnen?
Din femåring tjatar på dig att köpa en ny leksak. Du har inte råd att lägga pengar på onödiga saker, du har ju trots allt räkningar som ska betalas. Hur säger du nej utan att känna dig som en elak förälder?
Tips:
Det kan vara svårt att säga nej till barnen. Men om du ger med dig kan det skapa problem längre fram när barnen lär sig att de kan styra dig. Om ditt barn har kommit upp i en ålder där han eller hon förstår pengars innebörd måste de också lära sig att du inte kommer att köpa allt som han eller hon vill ha. På så sätt kan du även redan i tidig ålder lära ditt barn vikten av pengar och sparande och att det är vårdslöst att spendera pengar utan att tänka efter. Du kan också föreslå att han eller hon hjälper till mer hemma för att tjäna lite pengar och vara med och betala för sin leksak.

Hur säger jag nej till vännerna?
Din kompis har bett dig passa hennes tre barn medan hon är ute och shoppar. Tre timmar senare ringer hon och talar om att shoppingrundan tog längre tid än väntat. Har du lust att stanna hos barnen ytterligare en eller två timmar? Men ikväll kommer ju din mans chef hem till er på middag och du ska dessutom hinna gå till frisören innan dess.
Tips:
En del kvinnor har svårt att säga nej när någon ber om tjänster, antingen det gäller barnpassning eller att gå med på att baka kakor till barnens klass-loppis. Be din vän komma hem eftersom du har bråttom iväg. Men var inte för barsk på tonen. Undvik att samma sak händer igen genom att bestämma exakt hur länge du är villig att hjälpa till med barnen, och förklara för henne att även om du gärna hjälper till så har också du annat för dig.

Hur säger jag nej till kollegorna?
Din chef har bett dig att utföra några extra uppgifter på jobbet, även sådant som går utanför ditt ansvarsområde. Detta gör att du måste arbeta sent på kvällar och helger och missar dina andra deadlines, vilket får dig att framstå som mindre kompetent.
Tips:
Man vill inte säga emot chefen i första taget, men det finns snygga sätt att göra det på. Förklara i en icke anklagande ton att du gärna hade hjälpt till, men att du tror att detta kommer påverka kvaliteten på arbetet. Om uppgiften kräver kompetenser som du inte tror att du har bör du säga det, och om du ändå ska åta dig uppdraget, föreslå ett samarbete med den kollega som du upplever är bäst lämpad för uppgiften.

Ett ’nej’ yttrat ur den djupaste av övertygelser är bättre och större än ett ’ja’ yttrat endast för att behaga, eller än värre, för att undvika problem. – Mahatma GandhiFler lästips:
Våga tro på dig själv, mamma!
Behåll din nyfikenhet!

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan

Bra vardag hårspecial!