Hur man upptäcker ett olyckligt barn

Hur man upptäcker ett olyckligt barn

Hur märker man skillnaden på ett barn som har ett par dåliga dagar och ett barn som är riktigt olyckligt? Och vad kan du göra för att hjälpa?


Vi föräldrar skulle gärna önska att alla våra barns smärtor gick att pussa bort och att de aldrig behövde känna sig ledsna. Men upp- och nedgångar är en del av livet, och även om vi själva gärna ser tillbaka på vår barndom med ett rosa skimmer så är det viktigt att komma ihåg de jobbiga delarna också, som nervositeten över att börja i en ny skola och ett krossat tonårshjärta.

I dag finns det även nya stressmoment för barn att handskas med. Till exempel är det alltid jobbigt att vara den enda att inte bli bjuden på en fest, men förr behövde vi i alla fall inte se hur roligt alla andra hade det på Facebook. Och även om det alltid funnits mobbare så behövde vi inte stå ut med dem på nätet också.

Utmaningen som förälder är att utrusta våra barn med förmågan att hantera livets motgångar, stötta dem så mycket vi kan, och kanske det viktigaste av allt – kunna avgöra när det är ett mer allvarligt problem eller psykisk ohälsa.


Lycka: de fem enkla stegen
Även om vi inte kan se till att våra barn alltid känner sig på topp (och inte borde göra det heller), finns det enkla saker som kan göra stor skillnad.

1. Se till att ditt barn får tillräckligt med sömn.
2. Se till att de äter hälsosamt. Våra sju tips för petiga ätare kan hjälpa.
3. Se till att de rör på sig. Vi har några bra tips om hur du kan få dem att lämna skärmen och gå ut.
4. Se till att de känner samhörighet med andra, vilket även inkluderar dig. Fortsätt att prata och lyssna på dem.
5. Jobba på deras självkänsla. Se till att de inte tror att deras värdighet sitter i hur de ser ut eller vad de åstadkommer.


Tecken att hålla koll på
Om ditt barn är olyckligt kommer de kanske inte att berätta det för dig, så det är en bra idé att vara medveten om varningstecken på att de kan ha ett problem. Kom ihåg att du känner ditt barn bäst och att lita på din egen magkänsla.

Det är bra att komma ihåg att det är varaktiga beteendeförändringar hos ditt barn som är mest oroväckande. Alla kan ha en dålig dag, men det kan vara ett allvarligare problem om du märker av följande:

• Beteenden som barnet inte brukar ha (som exempelvis att ett utåtriktat barn plötsligt blir tillbakadraget och tyst, eller att ett lugnt barn blir aggressivt)
• Överdrivna humörsvängningar
• Regelbundna klagomål över fysiska problem som ont i magen eller huvudvärk (efter att fysisk sjukdom uteslutits)
• Aptitförändringar (även om perioder där barnet växer fort kan vara en faktor)
• Mardrömmar
• Att de kissar på sig i sängen, även fast de slutat med det för länge sedan
• Att de inte vill gå till skolan


Hur kan du hjälpa ditt ledsna barn?
Om du vet med dig att ditt barn går igenom en jobbig period, så finns det som tur är flera saker du kan göra för att hjälpa. Börja med att checka av de fem enkla stegen vi nämnde tidigare i texten. Får ditt barn tillräckligt med sömn, mat och motion? Känner hen samhörighet med andra och hur står det till med självkänslan?

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

Det är jätteviktigt att du håller igång samtalen er emellan – och ännu viktigare, att du verkligen lyssnar på ditt barn. Var försiktig så att du inte förminskar deras bekymmer och rädslor. Din sjuårings olycka över att inte bli utvald att delta i ett särskilt event på skolan eller idrottsklubben är gigantisk i deras värld. Det är också viktigt att motstå den egna impulsen att vilja reda upp barnets problem på egen hand, försök istället att guida barnet så att det kan försöka komma fram till egna lösningar. Det är något som är viktigt att lära för hela livet.

Håll extra koll på hur ditt barn mår under tider som du misstänker är extremt stressfyllda, som t ex om de byter skola eller får sitt hjärta krossat för första gången. Den sistnämnda kan vi nog alla relatera till, och det är inte lätt!


Vad gör jag om jag misstänker att mitt barn utsätts för mobbning?
Om du tror att ditt barn blir mobbat i skolan, så bör ditt första steg vara att lyssna och ta in det barnet säger utan att bli arg eller upprörd inför dem (även om det förmodligen är exakt så du kommer känna dig inuti). Försäkra ditt barn om att det inte på något sätt är deras fel, och att bli mobbad inte betyder att den som utsätts för det är svag eller avvikande.

Prata med barnet om hur ni kan samarbeta för att förbättra situationen, som t ex att öppna en dialog med skolan om hur de hanterar sådant här. Kom bara ihåg att vara varsam i den här hanteringen – många mobbade barns största rädsla är att föräldrar ska lägga sig i och bara göra situationen ännu värre.


När ska ni söka hjälp
Det kan vara svårt att veta skillnaden mellan ett barn som "bara" är tillfälligt ledset och ett som kämpar med psykisk ohälsa. Det beror på att många av symptomen för psykisk ohälsa, som udda ätvanor, ängslighet och temperamentsutbrott, också är en naturlig del av barns och tonåringars utveckling.

Återigen så är det bäst om du litar på din egen instinkt. Du vet om ditt barn bara har en period av dålig aptit eller om det ligger något mer allvarligt bakom. Om du är tveksam kring något i sådana här situationer, var inte rädd att söka professionell hjälp. Börja med att prata med din lokala vårdcentral, så kan de ge dig råd och guida dig vidare tills du kommer i kontakt med rätt person eller instans. Se också till att du själv får stöd genom detta. Du är oförmögen att hjälpa om du är den som hamnar i kris.


Läs mer:
Lär ditt barn acceptera andra, även om de är annorlunda
Stötta din tweenie

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan

Vinnare