Hjälp ditt barn med läxan

Hjälp ditt barn med läxan

Så hjälper du ditt barn med skolarbetet.


Läxläsning brukar ofta vara en källa till konflikter, eftersom barnen hellre vill leka med kompisar eller titta på TV. Här får du några bra tips som gör att ni får läxorna gjorda utan tjat och gnäll.

1. Var en lagspelare. Om du har barn i låg- och mellanstadiet behöver du sätta dig ner med dem och gå igenom vad som ska göras. När det gäller tonåringar räcker det ofta om du servar dem med mellanmål och försöker minimera eventuella störningsmoment.

2. Sätt en tidsgräns. Fråga i skolan hur lång tid läxläsningen bör ta och tvinga inte ditt barn att sitta längre än så. Det kan vara bra att införa en regel om att alla läxor ska vara klara innan klockan sex på kvällen eller före lunch på lördagar. På så sätt blir du en "schysst förälder", eftersom du låter barnet få resten av kvällen/dagen fri för andra aktiviteter.

3. Utse en speciell "läxplats" där barnet kan sitta i lugn och ro. Om den här platsen är i köket, se till att läxläsningen inte infaller när du håller på att stöka som värst inför middagen. Se också till att barnet inte blir stört av syskon, TV eller radio.

4.Låt ditt barn göra upp ett arbetsschema, t.ex. med hjälp av post-it-lappar. Lapparna kan då plockas ner allt eftersom uppgifterna är klara, vilket gör att barnet känner att det har presterat något. Vissa läxor kan sträcka sig över en längre period, och då kan barnet behöva din hjälp att dela upp arbetet för att slippa bli sittande med alltihop i sista minuten.

5. Se till att barnet får den hjälp som krävs i skolan för att klara av att göra hemuppgifterna. Barn som känner sig osäkra kan bli frustrerade och få en negativ inställning till alla läxor. Tänk på att lärarna (även i de lägre klasserna) hellre ser att du eller barnet frågar om något är oklart, i stället för att göra uppgifterna på fel sätt eller inte göra dem alls.

Tips!
Visa att du värdesätter barnets skolarbete. Förvara läxorna i en speciell mapp i skolväskan och fråga barnet vad läraren tyckte om det inlämnade arbetet.

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan