Gyllene-regler-för-enat-föräldraskap

Gyllene regler för enat föräldraskap

Bra kommunikation, konsekventa budskap och stöd i alla lägen är inte bara bra för barnen, utan gör det även enklare att vara mamma och pappa.


Dagarna då enat föräldraskap bara innebar delat blöjansvar kanske känns avlägsna, men oavsett hur gamla barnen är nu är det viktigt att behålla en enad front.

Även de som har turen att ha det hyfsat stabilt på hemmafronten måste ibland erkänna att det inte alltid är så enkelt att uppfostra barn. Det är därför det är bra att då och då påminna oss själva om några gyllene regler.

Vi två är ett

Oavsett om du och din partner blev tillsammans för att ni är så lika, eller för att ni är så olika, kan det vara värt att fundera på vad ni först gillade med varandra. Du kanske inte är lika bekymmerslös som du var innan barnen, men det betyder inte att du inte kan ha kul. Att gå ut på ”dejt” eller titta på en film som ni båda gillar en kväll i veckan bidrar till en bättre grund för familjelivet.

Om barnen ser att mamma och pappa har det trevligt på lika villkor, respekterar de att ni båda har lika mycket auktoritet.

Bra kommunikation

Oavsett om ni har ett barn eller sex är det viktigt att ni från dag ett vet vad den andra tycker eller förväntar sig om vem som ska göra vad. Det är ett partnerskap och ditt ansvar som förälder bör återspegla det.

Förhoppningsvis har ni en mer utpräglad handlingsplan för detta när barnen börjar skolan. Annars blir vardagsmorgnarna alltför stressiga och helgerna alltför korta för att alla ska hinna göra det de vill.

Det betyder inte att ni måste göra ett schema för hela veckan, men om du vill gå ut och umgås med vänner en kväll eller ta ett extra långt bad kan det bara bra att säga till om det i förväg, så att det kan planeras in så att det fungerar för resten av familjen.

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

Vara konsekvent

Om ni kommer överens om hur ni ska hantera en situation, en godisgräns eller klädpengar till exempel, måste ni vara konsekventa. Det är lätt hänt att falla till föga när det kommer till att hålla på ”husreglerna” när vi är trötta och stressade, men om en av er alltid säger en sak och den andra ger ett annat budskap kan barnen enkelt utnyttja tvetydigheten för att få som de vill.

Det är inte så att alla barn är manipulativa, men de vill ha riktlinjer, och tills de har blivit så gamla att de kan lära sig av sin egna långa erfarenhet är det er uppgift att fungera som en enad röst och ge dem de riktlinjer som ni båda tycker är rätt.

Om det finns ett problem där ni verkligen inte kan komma överens är det viktigt att ni tar diskussionen på tu man hand. Så att barnen inte märker av bristen på enighet. Ibland kan vi vackla och bråka om något när garden är nere, kanske under en bilresa eller på semestern, men då gäller det att omgruppera snabbt och stödja varandra istället för att öppet kritisera för att snabbt komma på spåret igen.

Det är OK att spela ”good cop, bad cop”

Om en av er ofta är strängare än den andra behöver det inte vara något dåligt, om ni båda ger barnen riktlinjer inom samma gränser.

Ett exempel kan vara att den ena av er är livrädd för vad som kan hända första kvällen som barnen är ute med klasskamraterna, medan den andra är mer öppen för detta nya.

Det viktiga är att man förstår och respekterar varandras synvinkel och att man berättar för den andra personen vad man har sagt till barnen. Om du har sagt ”ja” till en utevistelse måste du se till att båda vet vilka villkoren är. Till exempel vad de ska göra, vart de ska och vad de ska göra om det blir problem.

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan

Bra vardag hårspecial!