Ge dina barn en bra, ekonomisk framtid

Ge dina barn en bra, ekonomisk framtid

Hur förbereder man bäst sina barns framtid, ekonomiskt sett? Spara - gärna det. Om det finns utrymme. Men ännu viktigare är att lära barnen ett sunt ekonomiskt tänkande redan från början.


– Många barnfamiljer har en ganska tuff ekonomi. Har du nyligen köpt hus, har småbarn och arbetar deltid eller är ensamstående förälder är det svårt att spara till barnen. Därför tycker jag inte man ska känna sig tvungen att göra det. Det viktiga är att man lär barnen ett sunt sätt att handskas med pengar och förstå pengars värde, säger Bodil Hallin, familjeekonom på Ikano Bank.

Hon menar att sparande till barnen är en bonus. Däremot är det viktigt att redan tidigt förklara pengars värde för sina barn. I början med hjälp av guldtior och spargris. Varför inte flera olika spargrisar för olika ändamål?

– Visa att saker har olika värde: När vill du ha datorspelet? Hur mycket måste du spara varje månad? Hur länge måste du spara? Visa också att de kan påverka själva. Vad händer om du sparar lite mer? Vad händer om du sparar lite mindre?

Och längre fram, i tonåren, är det dags att låta barnet ta allt större ansvar för sin ekonomi.

– Var delaktig, men låt tonåringarna ta eget ansvar. Om pengarna inte räcker är det bra om tonåringarna själva får ta konsekvenserna. Försök avstå från att täcka upp med dina pengar, säger familjeekonom Bodil Hallin.

Om du har utrymme att spara pengar till dina barns framtid finns det olika tillvägagångssätt.

Bodil Hallin berättar om de vanligaste:

Sparkonto

– Öppna ett vanligt sparkonto för de pengar som barnen själv sparar. Där kan ni sätta in juklappspengar och födelsedagspengar. Involvera barnen i sparandet i takt med att de blir äldre. Gör sparandet roligt genom att spara till något barnen verkligen vill ha. Förklara varför det är bra att spara och belöna barnen när de når sina sparmål.

Aktiefonder

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

– På lång sikt tror jag att ett sparande i flera breda aktiefonder är ett bra alternativ. Att spara i aktiefonder har gett bättre avkastning över tid än att spara i räntefonder eller på bankkonto. Visserligen innebär sparande i aktiefonder alltid en risk, men placeringstiden är lång och när du månadssparar köper du fondandelar till ett lägre pris när börsen går ned. Det minskar risken. För att inte råka ut för en börsnedgång precis när du ska ta ut pengarna föreslår jag att du flyttar pengarna till fonder eller sparkonton med lägre risk i god tid innan uttaget.

Kapitalförsäkring

– Att spara i en avgiftsfri kapitalförsäkring kan vara ett bra alternativ till att spara långsiktigt i aktiefonder. Då kan du om du vill ange barnet som förmånstagare. Får du fler barn kan du ändra förmånstagarförordnandet och ange att alla barnen ska vara förmånstagare och på så sätt se till att varje barn får lika mycket. Du sköter förvaltningen och kan byta fonder när du vill utan att tänka på deklaration och skatt på vinst vid försäljning. Men du måste betala en årlig avkastningsskatt på hela kapitalet vid årets början så det gäller att du ser till att du får en bra avkastning.

Bospar

Om det är avgiftsfritt och möjligheten finns är det bra att ställa barnet i en bostadskö, menar Bodil Hallin.

– Tänker du bospara i ett bostadsbolag bör du kolla så att du får en avkastning på sparandet som du är nöjd med.

Att månadsspara är alltid bra, om du har möjlighet, oavsett sparform.

– Och vilken form du än väljer är det viktigt att du ser över din placering regelbundet och förstår vad sparformen innebär, säger familjeekonom Bodil Hallin.

Av: Ida Thunberg

 

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan