Få barnen att äta mer grönsaker

Få barnen att äta mer grönsaker

Alla föräldrar vet att det kan vara en riktig utmaning att få sitt barn att äta grönsaker. Men det finns knep att ta till när intaget blir ensidigt och frustrationen stiger.


Att grönsaker står för en stor del av intaget av vitaminer, mineraler och kostfiber vet de flesta om. Det rekommenderade intaget för olika åldrar varierar, men generellt sett brukar man säga att det bör finnas med någon grönsak till varje måltid. Eftersom grönsaker mättar bra men inte ger så mycket energi, bör man se upp så att intaget inte blir alltför stort då det kan bli svårt för barnet att täcka sitt energibehov.


Grönsaker i olika åldrar

Barn genomgår olika faser när det gäller mat. Från början äter mer eller mindre alla barn grönsaker eftersom de flesta börjar äta puré av majs, morot eller potatis. Därefter kan grönsaksintresset variera från barn till barn. Som förälder är det viktigt att presentera grönsaker för barnen – gärna så varierat som möjligt – för att de ska lära sig att tycka om olika smaker. Eftersom barn har en förkärlek till söta smaker går det ofta bra med rotsaker, majs, morot och paprika.

Lite beskare gröna grönsaker som till exempel sallad kan vara svårare. Barn vill gärna se vad det är de äter så undvik att blanda ihop maten och låt livsmedlen ligga separerade på tallriken. Precis innan middagen är många barn utsvultna och skriker efter mat. Passa då på att lägga fram morotsstavar, bitar av blomkål och broccoli eller minimajs, så får barnen i sig lite extra grönsaker.

I skolåldern kan barn bli lite mer tveksamma till grönsaker, trots att de flesta skolor har ett bra och varierat salladsutbud till lunchen. Det är dock inte ovanligt att barn faller för grupptryck och då kan det helt plötsligt vara inne att inte tycka om broccoli och bönor en period.


Vilka grönsaker är bäst?

Det finns bättre och sämre grönsaker ur näringssynpunkt. Sallad, tomat och gurka innehåller mest vatten så dessa kan man med fördel välja bort mot mer fiberrika och färggranna grönsaker. För att få ett allsidigt intag av näringsämnen är det bra att blanda olika grönsaker. Som förälder kan man se till att presentera bra mat för sitt barn och sen är det upp till barnet att äta. Blir det ensidigt intag under vissa perioder är det ingen fara och bättre än inget alls – så ha inte dåligt samvete!


Tips för att öka intaget av grönsaker:

- Riv ner morot i köttfärssås och lasagne

- Variera utbudet så mycket det går, blanda olika färger och former

- Gör soppor med grönsaker och mixa dem släta med en stavmixer

- Spetsa salladen med melon, passionsfrukt, nötter eller frön

- Lägg upp grönsaker i små skålar och låt barnen plocka själva

- Dippa grönsaker till fredagsmyset


Skribent Sofia Antonsson, Leg. DietistFler lästips:
Att sätta gränser

  Logga in för att kommentera

Tävla nu!
Bjud till fest - teman, mat och musik

Bjud till fest - teman, mat och musik

festtema-ideer

Dags att ordna fest men fantasin tryter? Här får du förslag på tre olika teman med recept och musik som knyter ihop säcken och gör festen till en oförglömlig kväll för dina gäster.

Raw food diet: Fördelar & mer

Raw food diet: Fördelar & mer

raw-food-diet

Du har säkert hört talas om Raw Food. Rå mat. Men kan man leva på det? Jodå, de frälsta menar till och med att det är det bästa sättet om man vill uppnå maximal hälsa, prestationsförmåga och skönhet.

Fika mer och nyttigare

Fika mer och nyttigare

Fika mer och nyttigare

Skippa inte fikastunden bara för att du vill hålla nere på fett och socker. Du mår bra av att fika. Här är fem mer hälsosamma sätt.

5 saker du borde veta om ditt barns sömn

5 saker du borde veta om ditt barns sömn

5 saker du borde veta om ditt barns sömn
5

Kämpar du med en ettåring som insisterar på att vilja sova i din säng? Har du svårt att kommunicera med en trött och sur tonåring? Här är fem saker du borde veta om sömn och barn.

You have already participated to this slideshow