enkla satt att fa till familjemiddagarna

Enkla sätt att få till familjemiddagarna

Middagstid är ett utmärkt tillfälle att sätta sig ner med familjen för lite kvalitetstid. Så här får du det att gå ihop.


När barnen blir äldre kan det kännas näst intill omöjligt att ha hela familjen samlad under ett och samma tak vid ett och samma tillfälle, men "utfodringsdags" är ett utmärkt tillfälle att försöka.

Att sätta sig ner en timme eller så och äta god mat tillsammans är bra för alla familjer. Här är ett par sätt att få till det hela.

Var flexibel men också bestämd

Den typiska söndagsmiddagen kanske kan flyttas till en onsdagskväll eller bli lördagslunch istället – speciellt om du har tonåringar som kanske har extrajobb halva veckorna. Det spelar ingen roll när ni gör det, men det är viktigt att få till en rutin där ni ses samma tid varje vecka och äter en familjemåltid.,

Börja med att ha som regel att minst ett mål i veckan ska ätas tillsammans, och försök sen att äta tillsammans så många fler gånger som det går utöver det.

Sitt vid matbordet

Det räknas inte som familjemiddag om alla sitter och äter vid vardagsrumsbordet, med blicken klistrad på tv:n. Ta er tid att sitta en timme kring bordet tillsammans, utan distraktioner, och fråga alla om deras dag, eller vad barnen tycker om något speciellt som händer i skolan eller världen just nu.

Lär känna varandra ordentligt och uppmuntra de små att dela med sig av sina historier. Om de är tysta av sig, se till att prata om något som du vet att de är intresserade av och uppmuntra dem att delta i samtalet när de visar att de vill säga något.

Ett undantag kan vara lördagskvällen, då ni kan titta på ert favoritprogram tillsammans.

Ställ inte in

Om en familjemedlem inte kan närvara, ställ inte in hela middagen. Om en av er till exempel måste jobba över, eller om ett av barnen sover över hos en kompis, så kan ni andra fortfarande äta ett gott mål mat tillsammans. De som är frånvarande kan helt enkelt vara med nästa gång.

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

Stressa inte

Familjemiddagar måste inte hålla Michelin-stjärne-nivå. Om du är riktigt bra på att laga chili con carne eller tacos, eller något annat som du vet att alla gillar, är det ett mycket bättre val än att försöka sig på en söndagsstek med alla tillbehör. Det är dock värt att testa något nytt då och då, ibland kan allting bli mycket roligare om man försöker göra det lite 'tjusigt'.

Håll det informellt

Var inte så noga med bordsskicket. Det är en vanlig middag hemma med familjen, så etiketten måste inte vara på Nobelmiddagsnivå.

...Men ha några regler i alla fall

Det är viktigt att alla respekterar att det är familjetid. Inga telefoner får användas vid bordet, eller så får de bara användas på ett socialt sätt – det är så klart okej att visa alla en rolig video. Här är det viktigt att du själv föregår med gott exempel – du får inte heller använda telefonen!

Se till att alla respekterar varandra, och inte pratar i munnen på varandra eller avbryter. Ta inte upp gammalt groll eller dåliga nyheter (till exempel dåliga betyg) när ni har familjemiddag. Om du gör det kommer barnen snart att associera middagarna med obehag och kommer att försöka undvika dem.

Om barnen börjar bråka, försök distrahera dem med en lek, till exempel kan de få berätta två sanningar och en lögn om sin dag så kan du gissa lögnen.

Få barnen att hjälpa till

Istället för att bara ropa på barnen när maten är klar och sen låta dem springa iväg när de ätit färdigt, få dem att hjälpa till.

De kan hjälpa till att skära upp grönsaker eller röra i kastrullerna om de är tillräckligt gamla. Andra saker de kan hjälpa till med är att duka bordet, ta fram salt och peppar och ställa fram dricka.

Efteråt kan de hjälpa till att duka av, och kanske kan du till och med få dem att diska med en skvätt bubbligt Yes diskmedel.

Vad har du för tips för att göra familjemiddagarna extra bra? Berätta med hjälp av kommentarsfunktionen nedan.

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan

Bra vardag hårspecial!