En jul som är snäll mot plånboken

En jul som är snäll mot plånboken

Hur mycket man än ser fram emot julen så innebär dess kostnader något av en fasa också. Med lite planering kan man dock hålla kostnaderna under kontroll. Gör bara så här.


I januari varje år så svär man att nästa jul ska kosta mindre, men så står man där igen sen: julklappar som ska köpas, hus som ska pyntas och gäster som ska utfodras.

Det behöver dock inte vara så illa som det känns. Med noggrann planering och lite kreativitet kan du stoppa de skenande kostnaderna och hålla din budget. Dessa tips och trick kommer att hjälpa dig att ha koll på vartenda öre under julen.

Sätt en budget för julklapparna

1. Sätt en budget och håll dig till den: räkna ut hur mycket som totalt kan spenderas och dela sen på antal personer som ska få julklappar, och justera sen efter prioritet och förväntningar. Om en eller två julklappar kostar för mycket kan man lätt fixa detta genom att se till att lika många kostar mindre än den bestämda summan.

2. Föreslå en maxkostnad för hela familjen: Julen är ändå barnens högtid, så resten av familjen kommer nog känna sig lättade om det finns en maxkostnad för de vuxnas julklappar.

3. Handla i förväg och på nätet: vänta inte till sista minuten. Gör lite efterforskningar på nätet för att göra riktiga klipp – oftast är det olika kampanjer innan jul, och ofta går det att hitta rabattkoder också. Ibland kan man få rabatt om man köper flera stycken av en vara vilket är perfekt till jul, så länge de som ska få julklapparna inte bor i samma hus!

4. Gör något själv: du kan spara pengar och verkar dessutom extra omtänksam om du tillverkar egna julklappar. Hemgjort godis eller personligt julpynt brukar ofta uppskattas.

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

Spara in på julkorten

1. Betala inte för porto: istället för att lägga ner en förmögenhet på frimärken så kan du skicka e-kort helt gratis, eller för en liten kostnad ge bort elektroniska donationer till olika välgörenhetsorganisationer – det är ju trots allt tanken som räknas.

2. Pyssla med barnen: barnen kan få göra fina, riktigt gulliga julkort och julklappsetiketter (som annars kan vara förvånansvärt dyra) med hjälp av det som blev över från förra året – gamla julkort, små bitar inslagspapper, snören etc. Klipp av de små upphängningsbanden (som används för att hålla plagg uppe på galgen i affärer) i tröjor, klänningar och kjolar – de är perfekta till att knyta fast julklappsetiketter!

Ät, drick och var sparsam!

1. Planera måltider och fester: räkna ut hur mycket du behöver för att undvika att handla för mycket, och om du ser några erbjudanden på djupfryst mat eller torrvaror så kan du köpa i förväg och stryka dem från listan. Mat till fester blir billigare om man handlar i storpack.

2. Panik-köp ingenting: det känns dumt att slänga grönsaker som blivit dåliga, eller gå omkring och oroa sig för att skinkan har passerat bäst före-datum. Runt jul brukar det ofta vara rabatt på färskt kött som du sen kan ha till lunch under julen, eller frysa ner och sen äta i januari istället.

3. Handla med dina kompisar: om det är något som du kan spara pengar på att köpa i storpack, eller en speciell sås som du bara behöver lite av, planera in en handlingsresa med dina vänner eller en granne och dela sen på kostnaderna.

Brukar du kunna hålla jul-budgeten, eller skenar kostnaderna iväg varje år? Dela med dig i kommentarsfunktionen nedan.

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan

Bra vardag hårspecial!