Den är min! Du får inte låna!

Den är min! Du får inte låna!

Ibland vägrar barn att dela med sig. Om du som förälder skambelägger eller mutar för att lösa en konflikt, så kan resultatet bli ännu sämre för alla inblandade.


Alla barn går igenom denna period i livet då de inte vill dela med sig. Syskon som vägrar låna varandra leksaker och kläder eller barn som tjafsar om vem som fick den största chokladbiten. Som förälder kan man ibland höra sig själv skambelägga, döma, hota, anklaga och muta för att lösa konflikten och resultatet kan tyvärr ofta bli trots och motstånd.

Redan från tre års ålder har barn förmågan att förstå vad andra känner, och ditt barn är väl medveten om vad det betyder att dela. Hen delar gärna med sig av en teckning till mamma eller pappa, men har svårare att släppa taget om sin leksak. Det är helt normalt, och en del av lärdomsprocessen. Forskning visar nämligen att empati är något man kan öva på och att det ska börjas tidigt.

Enligt psykologen och EQ-experten Bodil Wennberg är föräldrar självklart de som är mest betydelsefulla för sina barns empatiska utveckling. "Vi måste själva vara förebilder. Det är viktigt att förklara om egna känslor och behov, samtala om känslor ofta och förklara andras perspektiv. Visa att även du kan göra fel och be om ursäkt när du gjort eller sagt något som sårar", säger Bodil.


Empati är något man lär sig

Lek och humor är alltid till stor hjälp när du vill prata med barn och ett företag som ofta utmärker sig genom att på lekfulla sätt lära barn om bland annat empati är Peppy Pals. Här är ett exempel hämtat ur spelet Peppy Pals Farm; ett scenario som handlar om att dela med sig och lära sig om egna och andras känslor och behov.


Hästen och kaninen är både hungriga. Kaninen når inte till höet, det gör hästen som glatt mumsar på. Plötsligt ser hästen att kaninen blir ledsen och besviken. I nästa scen kan hästen testa och se vad som händer om den delar med sig till sin vän. Då gör kaninen ett glädjeskutt och hästens belöning är en glad kompis för livet.

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

När ni har spelat klart scenariot kan du skapa samtal genom att ställa frågor som:

Varför tror du att kaninen blev ledsen?
Hur kan man märka när en kompis blir ledsen?
Hur gör du när en kompis blir ledsen?
Vad lärde sig hästen och vad lärde sig kaninen?


Vad betyder EQ?
EQ betyder att man har lättare att förstå och uttrycka egna och andras känslor, kan läsa av sociala situationer, skapa en god relation till både sig själv och andra, se saker ur andras perspektiv (empati), lära sig ta initiativ, samarbeta och lösa konflikter.

Emotionell intelligens ger bättre självkänsla, bättre impulskontroll, mindre stress, bättre relationer till andra, lyckligare liv, förbättrat skolresultat och framgång senare i yrkeslivet samt motverkar mobbning.


Tips
Ett enkelt och lekfullt sätt att öva på EQ är att spela Peppy Pals tillsammans med sina barn. Peppy Pals betyder peppande vänner och är en serie mobila spel och barnböcker om fem djurvänner, deras vänskap och dagliga äventyr. Konceptet är baserat på kunskapen om Emotionell intelligens (EQ) och har utvecklats i samarbete med Bodil Wennberg, EQ-expert och psykolog, samt en rad forskare. Du kan få tillgång till ytterligare enkla EQ-tips och roliga aktiviteter från psykolog Bodil Wennberg via Peppy Talks.

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan

Vinnare