Bortom Fars dag: pappa-tid och anknytning

Bortom Fars dag: pappa-tid och anknytning

Pröva dessa enkla tips och råd för hur pappor kan maxa kvalitetstiden med sina barn, från födseln till tonåren och vidare


Det är viktigt att pappor är med från början och hjälper till att bygga en relation till sina barn, oavsett om det gäller att hjälpa till mer hemma eller vara emotionellt närvarande.

Tid för pappa och bebis

Gör sådant som kan kännas som jobbiga uppgifter till roliga erfarenheter så att ditt barn lär sig känna igen din röst och beröring.

 • Sjung barnvisor när du byter blöja. Ditt barn lär sig snart att känna igen sina favoritsånger, och om det tar lång tid att byta blöja kan du alltid lägga till lite extra handling till 'Mors lilla Olle'!
 • Gör badet extra roligt genom att döpa badleksakerna och hitta på historier om dem.
 • Barn lär sig ofta att sitta upp när de är mellan sju och nio månader gamla. Sätt dig på golvet så att du är på barnets nivå och lek med byggklossar eller lek tittut.
Tid för pappa och småbarn

När ditt barn har lärt sig att gå, behöver du all energi du kan få!

 • Ta med dig en liten boll vart du än går. Oavsett om ni är på släktbesök, väntar på att förskolan ska öppna eller hänger i trädgården är det alltid bra att sparka lite boll, både för fysisk utveckling och koordination – dessutom är det roligt!
 • Låt barnet bestämma. Småbarn älskar att ställa saker (och folk) i ordning, oavsett om det gäller en rad små bilar eller om ni leker affär med gamla burkar. Låt ditt barn bestämma och säga åt dig vad du ska göra.
 • Läs för ditt barn. Enkla bilderböcker som handlar om till exempel färger, vardagsredskap eller siffror är bra att börja med.
Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem
Tid för pappa och barn

Det finns många roliga sätt att umgås, och mycket kan göras till små familjetraditioner. Gör helt enkelt aktiviteterna gradvis svårare när ditt barn växer.

 • Lär er något nytt tillsammans. Oavsett om det handlar om att lära sig mer om dinosaurier eller fågelskådning, hur man bygger något eller handlar om att rita upp tabeller för fotbollssäsongen, så är det att ni gör det tillsammans som räknas.
 • Laga något gott. Små barn kan enkelt blanda samman ingredienserna till en kaka eller hjälpa till att skära ut roliga former i kakdeg, och äldre barn gillar att hitta på egna recept – till exempel olika juice-drinkar. Du kanske kan visa dina barn hur man lagar din signaturrätt?
 • Gör tid för godnattsagor – även om du bara har 10 minuter. Ibland vill ens barn faktiskt bara prata om vad de tänker på under denna tid med dig.
Tid för pappa och tonåring

När barn är ungefär 10 år gamla börjar de själva skapa sig en uppfattning om världen. De behöver inte längre dig för att leka affär, men det är fortfarande viktigt att du finns där.

 • Sporta på helgerna Om ditt barn gillar något speciellt, till exempel att cykla, spela tennis eller fotboll, erbjud dig att spendera lite extra tid i trädgården eller en park så att du kan hjälpa dem att utvecklas inom det de gillar.
 • Bli en riktig spelare. Om ditt barn är extra bra på datorspel, fråga honom eller henne hur man spelar eller be om tips för hur du höjer dina poäng. Men var beredd på att förlora!
 • Erbjud dig att hjälpa till. Det är vanligt att tonåringar vill vara mer ifred eller med kompisar i sin egen ålder, men det betyder inte att de inte längre behöver sin pappa. Kanske kan du hjälpa till med att göra om i barnets sovrum, eller komma med råd om det är något som han eller hon vill köpa online.

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan