Behåll din nyfikenhet

Behåll din nyfikenhet!

Vi blir allt äldre och friskare. Vartannat barn som föds i dag kan få uppleva sin hundraårsdag. Det innebär att tiden efter pensioneringen blir allt längre. Men vad gör vi med all tiden och hur behåller vi vår nyfikenhet och vilja att utvecklas. Det är frågor som författaren Bodil Jönsson ställer i sin senaste bok ”Tid för det meningsfulla”.


Hur kan vi tidigare i livet tänka för att inte fastna i det du beskriver som det ”kortsiktigt nödvändiga”?
Det är så olika för olika människor, men att medvetet undvika den långvariga ätande stressen (den kortvariga, däremot, kan vara både uppfriskande och kul), att unna sig att leta efter det man tycker är vackert och att röra mer på sig. De tre sakerna hjälper till att vitalisera tankar och känslor – och sker bara det, går det nästan av sig självt. För egentligen ”vet” vi ju hur vi vill ha det och hur vi inte vill ha det – det är när vi blockerar tankar och känslor som vi hamnar fel.

Har du några mer handfasta råd om hur man behåller sin nyfikenhet och vilja till utveckling även när man blir äldre?
Egentligen finns det ju inget annat än våra fördomar som säger att nyfikenheten och utvecklingsviljan skulle avta med åren. Tvärtom får man ju bättre möjligheter än tidigare att odla dem. Forskningen i dag vet att hjärnan inte har något bäst-före-datum utan att den genomgår en livslång utveckling som vi själva påverkar utifrån vad vi gör. Det mest handfasta av alla råd är därför: bryt tristessen, bryt stillaståendet – sedan sker utvecklingen av sig själv för då kommer lusten att utvecklas ännu mer.

Vad är bakgrunden till boken ”Tid för det meningsfulla ”?
Den ena var att jag ”alltid”, åtminstone sedan jag var 4-5 år, har funderat över vad ”tid” är och hur vi växelverkar med den. Det nya var förstås funderingar kring vad som blir viktigare och vad som tappar i betydelse, när man blir äldre. Det andra var boken ”När horisonten flyttar sig – att bli gammal i en ny tid” som kom året före och som satte fart på både andras och mitt eget tänkande kring frågorna.

Du skriver i boken att vi idag är fyra generationer snarare än tre som lever samtidigt. Hur kan man utveckla samspelet mellan generationerna?
Viktig fråga! När det gäller att utveckla samspelet, så är det som alltid så att det sker bäst medan man ”har” varandra till något. Det är alltså likt allt annat som vi stämplat som ”integration”. Vi måste vara nyfikna på varandra tvärs över generationsgränser – inse t ex att ”jag vet hur det var för mig att vara 15 år 1957 men inte mycket om hur det är att vara 15 i dag”. Till detta finns det förstås inga genvägar – det är i vardagen och via mer nyfikenhet än avståndstagande, mer utveckling än stillastående, som ömsesidigheter uppkommer.

Om Bodil Jönsson
Bodil Jönsson är fysiker och författare. Sedan 1993 är hon professor emerita och har varit verksam vid avdelningen för rehabiliteringsteknik vid Lunds universitet, Certec. Sommarpratare åren 1991, 1992 och 1996 och vinterpratare 2010. Även flitig föreläsare. www.bodiljonsson.se/blog

Skribent: Kicki Risander

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan