Att sätta gränser

Att sätta gränser

Lär dig att sätta gränser redan när barnen är små!


Varför behöver barn så tydliga gränser? Jo, för att det får dem att känna sig trygga. När barnen lämnas att leka själva skapar de ofta egna ramar och regler för att uttrycka sig. Om du tittar på när ett barn leker kommer du att märka att det inte är ovanligt att de lägger 20 minuter på att bestämma reglerna för leken, för att sedan bara leka i fem minuter!

Det är en förälders ”uppgift” att låta barnet uttrycka sig själv inom tydliga ramar. Redan ett litet barn märker när det får mer ansvar och själv får bestämma över leken.

Så var börjar man?
Börja med att ha rutiner och struktur inom familjen redan när barnet är litet. På så sätt lär sig barnet själv förstå när det är dags för mat, sömn eller ett bad. För ett litet barn är dagarna väldigt långa, så att dela upp dagarna i olika förutsägbara delar hjälper barnet att utveckla en känsla av kontroll och självdisciplin senare. Vid ungefär 14 månaders ålder börjar barn förstå att det är skillnad på vad de vill och vad föräldrarna vill.  De lär sig att deras önskan inte är din lag och att förhållandet mellan barn och förälder inte är helt jämlikt. Detta kan leda till raseriutbrott eller andra svårhanterliga beteenden, men för att barnen ska kunna förstå att de är självständiga och åtskilda från dig är det viktigt att det är du som har övertaget.

Disciplin
Försök att använda ett mer auktoritärt sätt (det kommer du garanterat att ha nytta av även senare): en sträng röst, en sträng uppsyn och ett kroppsspråk som säger: ”OK, nu är det nog” eller ”Tänk inte ens tanken”. Undvik helst att vifta med pekfingret eftersom ditt barn med all sannolikhet bara kommer att vifta tillbaka.

Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att det är ett fullt normalt beteende för ett barn på 18 månader att vara överallt och ta på precis allting. Även om ditt barn ibland driver dig till vansinne beror det i den här åldern ännu inte på avsaknaden av disciplin. Bebisar och småbarn älskar att utforska världen och i den här åldern vill de testa allt. När de klämmer ut tandkrämstuben i handfatet eller envisas med att rulla ut toarullen på golvet gång på gång är de bara i full fart med att lära sig hur saker och ting fungerar. Så vad kan man som förälder göra i det här skedet? Egentligen handlar det bara om att skaffa sig rätt tankesätt och agera utifrån det.

Var realistisk: Även om du vill hålla fint i hemmet ska du inte förvänta dig att det kommer att se ut exakt som du vill just nu. Täck över soffan med en filt som du ändå hade tänkt slänga, flytta undan den fina skålen från bordet, välj tvättningsbara gardiner och mattor (inte de som bara tål kemtvätt), håll dörren till badrummet stängd (viktigt för säkerheten) och ha alltid en förpackning våtservetter i närheten.

Se upp när ditt barn försöker klättra upp på saker: Småbarn älskar att klättra och undersöka om det finns något spännande att upptäcka där de inte når i vanliga fall. Var noga med att barnen inte får hämta stolar för att försöka klättra upp på köksbänkar, väggar, dörrar eller trappräcken. Därifrån kan de lätt trilla ner.

Säkra hemmet: Oavsett om det är en dinglande sladd från ett strykjärn eller en vattenkokare, eller ett eluttag som verkar inbjudande för små fingrar, behöver du barnsäkra hemmet så fort barnet börjar röra sig runt i rummen (om inte tidigare). Det lättaste sättet att göra detta på är att ställa sig på händer och knän och inspektera hemmet ur ett barns perspektiv.

Undvik utbrott: Tänk efter när på dagen som du brukar ha mest problem och ändra på rutinerna för att se om det hjälper. Om ditt barn är svårt att handskas med före lunch kan det bero på hunger, så testa att äta lunch en halvtimme tidigare. Om barnen är jobbiga på kvällen kan det vara ett tecken på övertrötthet och då borde det vara läggdags.

Skaffa dig ögon i nacken: Som förälder har du antagligen redan utvecklat ett sjätte sinne och känner på dig när ditt barn har något bus på gång. Många föräldrar menar att de vet att barnet håller på med något de inte får när det plötsligt blir tyst i huset ...


Fler lästips:
Skaffa hund? – tänk på detta innan
Stötta din tweenie


Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

  Logga in för att kommentera

Pampers Baby-Dry Pants är en grym blöja!

Pampers Baby-Dry Pants är en grym blöja!

"

Helt underbar och grym blöja! Passar alla tillfällen. Även att den blir full så blir de inte som ett kompakt paket under byxorna! Vi är jätte! Nöjda och har bytt till Pampers baby-dry

"

av panelmedlem
Nushkii

Nyttig plockmat
Nyttig plockmat
5

Nyttig plockmat

You have already participated to this slideshow
Pampers Baby-Dry Pants beskrivning

Pampers Baby-Dry Pants beskrivning

"

Håller med! Vi är väldigt nöjda med blöjan. Mjuk, smidig, torr och bra passform skulle jag absolut använda för att beskriva den.

"

av panelmedlem