Att förbereda för syskon: Avdramatisera!

Att förbereda för syskon: Avdramatisera!

Äntligen ska familjeidyllen fullbordas med ett litet nytillskott. Lilla Lisa ska få en lillebror eller lillasyster och förväntningarna är stora. Men glädjen grumlas alltför ofta av oro inför syskonets ankomst. Hur ska lilla Lisa ta det? Kommer jag själv att älska det nya barnet lika mycket? Och hur gör jag som förälder för att barnen ska älska varandra?


Hav förtröstan! Det finns ingen anledning att stressa upp sig och måla upp orosmoln.

Birgitta Klang, legitimerad barnsjuksköterska och verksamhetschef för BVC, Mama Mia, uppmanar i stället:

– Avdramatisera!

Hon menar att man tvärtom gör första barnet en otjänst om man gör alltför stor grej av att det ska få ett syskon. Barnet kan då uppfatta det som att ”snart kommer det att hända något jätteläskigt”, i stället för att ta det naturligt. Vilket barn oftast gör automatsikt. Är barnet under 18 månader bör man över huvud taget inte förbereda det, anser Birgitta, kanske bara berätta att en liten bebis ska komma. Då är det för litet för att förstå och har ingen förmåga till framförhållning.

Om barnet är något äldre kan man berätta för det vad som ska hända, fast ganska sent i graviditeten. Det kan då också vara bra att konkretisera den förestående händelsen med att visa andra bebisar, kanske bjuda hem någon.

Barn som hunnit bli tre-fyra år innan det ska få sitt första syskon kan gott involveras i alla praktiska förberedelsebestyr, tycker Birgitta, som att välja bebiskläder och titta på barnvagn. Fast här gäller det att vara vaksam på hur intresserat syskonet självt är, vilket kan vara väldigt olika. Det får aldrig bli något tvång.

Förbered för kaos

Hur och när man ska förbereda ett barn på att det ska få ett syskon är förstås viktigt, men det är ännu viktigare att förebereda för första tiden efter bebisens födelse, betonar Birgitta. Det kommer med all säkerhet att bli kaotiskt – och det är bara att acceptera och ta det för vad det är.

– Därför är det jätteviktigt att pappan finns hemma så mycket det bara går i början, understryker Birgitta.

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

För att motverka svartsjuka och för att främja så god framtida syskonrelation som möjligt bör man ge det äldre barnet mycket egentid med någon av föräldrarna. Det måste få känna sig odelat uppmärksammat och då är det bra om inte alltid bebisen är med.

Det äldre barnet mår också bra av att få höra att det klarar saker som inte bebisen klarar av.

– Säg till exempel ”nu bakar vi något du och jag, för det är bebisen för liten för”, föreslår Birgitta.

Angående många föräldrars oro över att inte komma att älska det nya barnet lika mycket, så har Birgitta hittills aldrig varit med om att det inträffat. Tvärtom brukar det till och med gå snabbare att knyta an till barn nummer två, är hennes erfarenhet.

– Dessutom ligger det i föräldrars ”natur” att kunna älska obegränsat, avslutar hon lugnande. 

 

Av: Eva-Lotta Sighurd

 

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan