Allt om barnens veckopeng

Allt om barnens veckopeng

Bör man ge sina barn en bestämd summa fickpengar varje vecka eller räcker det med en slant då och då? Och vid vilken ålder är det lagom att börja med veckopeng? Här kommer några tips.


Vi föräldrar försöker alltid göra det vi tror är bäst för våra barn, men hur ska man resonera kring det här med veckopeng? Hur mycket är lagom? Och vad är skillnaden mellan fickpengar och veckopeng?

Är det bra med veckopeng?
Vilken uppfattning du än har är det viktigt att du först funderar över de rent ekonomiska aspekterna. Ge inte barnen mer pengar än hushållskassan tillåter, hur mycket de än tjatar.

Om du lovar för mycket och i stället tvingas oroa dig för familjens ekonomi leder det bara till stress och tråkigheter. En harmonisk familjesituation är mycket mer värt än ett barn som är lyckligt i fem minuter över en ny leksak.

Hur mycket får barn i veckopeng nu för tiden?
En undersökning som det brittiska bolåneinstitutet Halifax gjorde i januari 2009 visade att den genomsnittliga veckopengen i Storbritannien har ökat fyra gånger så mycket som inflationen under de senaste tjugo åren! Här jämfördes dagens siffror med siffror från en liknande undersökning som gjordes 1987. På den tiden låg den genomsnittliga veckopengen i Storbritannien på 1,18 £ (ca 12 kr), men nu är den uppe i hela 6,13 £ (ca 66 kr). Och i huvudstaden London får genomsnittsbarnet hisnande 8,47 £ (ca 90 kr) i veckopeng!

Trots den till synes höga nivån har den genomsnittliga veckopengen i Storbritannien faktiskt sjunkit med 2 £ (ca 20 kr) sedan toppnoteringen 2005. Ger du ditt barn mer än 50 kronor i veckan får det dock anses som väldigt generöst, men summan måste förstås ställas i relation till barnets ålder och vad pengarna ska räcka till (endast småutgifter som t.ex. lördagsgodis eller även dyrare saker som böcker m.m.). Sist men inte minst beror det på föräldrarnas ekonomiska situation, det vill säga hur mycket ni har råd med.

Vad gör jag om jag inte har råd att ge mitt barn veckopeng?
Då kan du i stället erbjuda små presenter och överraskningar när det finns utrymme i ekonomin, till exempel ge barnen lite extra semesterpengar eller ta med dem på en resa till Legoland om du hittar ett bra erbjudande.

Dina barn ska inte behöva oroa sig för familjens ekonomi, men det skadar inte att lära dem att uppskatta pengarnas värde.

Veckopeng eller lön för hushållsarbete?
En del föräldrar föredrar att ge sina barn pengar i gengäld mot att de hjälper till hemma, för att de ska lära sig att man måste jobba för att tjäna pengar.
Hur du än tänker, gör klart för barnet att veckopengen är förknippad med ett visst ekonomiskt ansvar.

Och det är inte fel att påminna barnen om att mamma och pappa har jobbat hårt för att tjäna ihop till pengarna!

När är det lagom att börja med veckopeng?
Det är först i sexårsåldern som barnet förstår värdet av att regelbundet få en liten summa pengar. Innan dess kan du i stället ta med dina barn till leksaksaffären lite då och då för att köpa något för deras sparade julklapps- eller födelsedagspengar.

Om du har små barn kanske du vill spara det mesta av pengarna de får i julklapp och födelsedagspresent – till exempel sätta in dem på ett bankkonto.

Det finns ingen anledning att låta sig påverkas av hur det ser ut i andra familjer och börja med veckopeng för tidigt. Det är ni föräldrar som känner era barn bäst och vet om de är mogna eller inte.

Hur mycket pengar är lagom att ge i veckopeng?
Det är så klart helt upp till dig som förälder. Men för barn upp till tio års ålder kan det vara lagom med mellan fem och tjugo kronor. Du bör ha lite koll på hur barnen spenderar sina pengar, och om de ska köpa något speciellt kanske det kan vara läge att skjuta till med lite sparade fördelsedagspengar.

Det viktiga är att barnen lär sig fördelarna med att spara till något speciellt och inte slösar bort alla pengarna på en gång. Om de till exempel köper fotbollskort eller gosedjur titt som tätt kan det vara bra att påminna dem lite då och då om hur mycket pengar de har gjort av med den senaste veckan. Då kanske de kommer på att det är bättre att spara pengarna för att köpa något större och dyrare.

På Konsumentverkets hemsida kan du läsa fler rekommendationer kring barn och pengar.
www.konsumentverket.se

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan

Bra vardag hårspecial!