Barn-med-allergier

6 sätt att hjälpa barn med allergier

Oavsett om det är pollen, djur eller jordnötter – här är några tips från erfarna mammor om hur du får ditt barn att känna sig tryggt trots sin allergi.


Svullna ögon, täppt näsa och kliande hals är klassiska tecken på säsongsbetonade allergier. Eller om det är en födoämnesallergi, då är det kanske utslag, illamående och svullen tunga som är varningssignalerna. Världen är full av till synes harmlösa saker som kan orsaka allvarliga problem för vissa. De här råden från erfarna mödrar till barn med allergier kan hjälpa dig att hantera ditt eget barns allergi.

När ditt barn får symptom, följ er läkares behandlingsplan och vidta alltid förebyggande åtgärder för att minska riskerna. Men även om du inte kan stoppa själva allergin, så kan du hjälpa till att lindra det fysiska obehaget och även den psykiska ansträngning som det faktiskt är.


Allting börjar med dig!
"Hur väl ditt barn klarar av situationen är direkt påverkad av hur väl du själv hanterar den", säger Linda Coss vars son är diagnostiserad matämnesallergiker. Hon menar att det är en stor skillnad på att "växa och möta utmaningen" och "bli överväldigad av bördan", så hon rekommenderar att hitta en balanserad och väl genomtänkt strategi.

Vägled ditt barn med svar
Var välinformerad. Läs på så att du med enkla ord kan förklara läget för ditt barn. Förbered hen så att hen själv kan bemöta frågor och funderingar från sina kompisar.

Livet kretsar inte kring allergier
Gör roliga och hälsosamma aktiviteter som inte alls har med ditt barns allergier att göra. "Allergier är ett medicinskt tillstånd, inte ett personlighetsdrag", säger Linda. "De kanske inte vill känna sig annorlunda från sina jämnåriga, försök vara tydlig med att alla är unika och att de inte på något sätt är ensamma om att lida av allergier".

Prata om det
"Vi diskuterar ofta hur vi tillsammans kan bli mer medvetna och förberedda om allergin skulle slå till, för att lindra en del av den osäkerhet och ångest som barnen känner", säger fembarnsmamman Tonya Winders. Fyra av hennes barn lider av allergier och astma.

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

"Ett vanligt problem är att de känner sig annorlunda eller exkluderade. Jag försöker att hjälpa dem genom att prata om det och försöka få dem att förstå att exakt alla är 'annorlunda' på ett eller annat sätt", säger Linda. Hon betonar också vikten av att fokusera på det de faktiskt har gemensamt med andra. Ibland övar de på hur barnen kan bemöta frågor genom rollspel.

Träffa andra med liknande besvär
"Det är viktigt att få kontakt med andra som förstår ditt barns medicinska problem och även de känslomässiga aspekterna", förklarar Tonya. Tonya är ordförande i en förening för mammor till barn med allergier och astma, så hon är väl medveten om värdet av att ha stöd från andra föräldrar.

Lär genom att lära ut
Tonya rekommenderar en inlärningsmetod som hon kallar "se, gör, lär". Hon visar dem något, som t ex hur man använder en inhalator, och sedan får barnen visa henne tillbaka hur man gör, eller lära en kompis. Det är ett effektivt sätt att träna in och förstärka ett beteende, oavsett om det handlar om att ta mediciner, stå emot dåliga vanor eller att konfrontera någon som sårat en".

Välj åldersanpassade metoder
Barn är olika, och du bör skräddarsy ditt sätt att prata och bemöta ämnet till hur just ditt barn är. "Tonåringar har en förmåga att tro att de är oövervinnerliga, så det är viktigt att få dem att förstå att de måste ta bra beslut och agera på ett ansvarsfullt sätt", säger Tonya. Linda håller med, och adderar att äldre barn behöver bära sin egen medicin och ta andvar för sina egna behov. "Mitt mål som förälder är att uppfostra hälsosamma, självständiga vuxna", förklarar Tonya. "Vi fokuserar mycket på självständighet hemma – ibland i relation till deras allergier, men oftast apropå livet i stort. Att känna sig själv och sin kropp, och hur man tar hand om sig själv på bäst sätt, är en viktig färdighet i livet".


Det här kanske också kan intressera dig:
Lindring för pollenallergiker
5 allergivänliga husdjur

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan

Vinnare