5 tips på hur du får kidsen att tycka städning är kul

5 tips: så får du kidsen att tycka att städning är kul

Att få barn peppade på städning kan vara en svår nöt att knäcka. Men det är inte omöjligt!


Experter världen över är överens om att med en stor dos tålamod och tidig träning så kan nästan alla barn bli mer eller mindre ivriga hjälpredor. Och det är ju skönt att höra, eller hur?

Tvåbarnsmamman Pat Saperstein är journalist och bor i Los Angeles, hon intygar att ju tidigare i barnets ålder du integrerar dem i städningen, desto bättre resultat ger det i framtiden.


Tidig start

"När mina barn var runt två-tre år gamla och gick i förskolan, så lärde jag dem en rolig sång jag hittat på själv, en barnslig historia som heter "Städningstajm". Det gjorde att de redan tidigt associerade städning med något lekfullt", berättar Pat. Hon poängterar också att det är viktigt att barnen förstår att enkla saker som att ställa disken på diskbänken, sortera enkel återvinning eller att hålla undan på sitt eget rum är en del av den dagliga rutinen, att det är något som hör till vardagen och inte räknas som något utöver det vanliga.


Tänk kreativt

Det är bra att hålla i åtanke att de yngre barnen oftast älskar att hjälpa till och att känna att de är duktiga. "Det bästa är att uppmuntra dem att testa lite olika saker från gång till gång, det är inte bra om de nöter samma syssla dag ut och dag in, för monotonin tråkar snabbt ut dem", säger Pat. Ett av hennes exempel är att om lördagarna låta barnen leka en lek som går ut på att matcha strumpor direkt när du plockar ur torktumlaren eller tar ner tvätten från torkställningen. Krydda hushållssysslorna med lek och en gnutta bus, helt enkelt!

Och det är inte bara barn som behöver lite lust och lek inför alla de städuppgifter som krävs därhemma, här är några tips på hur du gör städningen lite roligare även för dig själv!

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem


Belöna ett väl utfört arbete

"Sysseldiagram och guldstjärnor är alltid hjälpsamt", säger Pat. "Det viktigaste då är att båda föräldrarna (om man nu är två) måste vara helt med på tåget. Det kan vara ett bra sätt, och är värt att testa, men det krävs ett konsekvent utförande". Hon lägger till att de flesta barn gillar att ha en struktur, ramar att röra sig inom, och faktiskt gillar att hjälpa till hemma. "Kolla bara hur barn automatiskt sätter på sig bilbältet när de sätter sig i bilen nu för tiden. De vänjer sig vid att göra det i tidig ålder, och sedan ifrågasätter de det inte, det är bara något som de gör".


Välj dina strider
Så klart så är det lite svårare att övertyga de äldre barnen om att städa är något "kul". Det är då det är dags att bli beslutsam och dra upp tydliga riktlinjer. Pat har valt att inte låta barnen få några privilegier (som iPad, teve, lördagsgodis) förrän deras sysslor är gjorda. "Du måste hela tiden gå tillbaka till grundtanken om vad du har valt att ha som en normal förväntan hemma hos er", säger hon. "Det finns vissa saker som är icke förhandlingsbara. Du lämnar aldrig din handduk på golvet efter att du duschat. Ytterkläder, vantar, mössor ska inte ligga slängda i soffan, de hör hemma i hallen. Och så vidare. Det är upp till dig som förälder att avgöra vilka regler som gäller, och vad som inte är öppet för diskussion helt enkelt".


Var realistisk
Föräldrar måste eventuellt justera sina förväntningar när barnen blir äldre. Pat poängterar att som förälder så vill man inte att gräl ska dominera merparten av dialogerna man har med sina barn. "Stanna upp ett slag och tänk lite kring vilken typ av interaktion du har med ditt barn", säger hon. "När de flyttat hemifrån så vill du inte se tillbaka på de senaste tio åren och inse att du spenderade halva er gemensamma tid på att bråka om klippningen av gräsmattan".


Om vi kokar ner allt Pat sagt så är alltså de gyllene riktlinjerna att vara konsekvent, att redan från början ha realistiska förväntningar och att försöka förmedla en känsla av lekfullhet till de i grunden lite trista hushållssysslorna. Förhoppningsvis så kommer dina barn med tiden vara redo att ta hand om både sig själva och sitt hem när det är dags att lämna mammas trygga famn och omsorg!

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan

Man borde grovstäda minst en gång om året. Egentligen borde man göra det oftare men en gång om året är det absoluta minimum när det gäller grovstädning. Själv brukar jag städa oftare men när jag inte har lust eller tid låter jag städfirman Ania's Städ Roslagen AB göra det. De städar varje rum utan några problem. Badrummet och köket blir alltid glänsande rena. Vardagsrummet och sovrummet ser nyrenoverade ut. Allt är perfekt städat.

  • Rapportera det här

Tillsammans med min fru kom vi på att det skulle vara bra att städa vinden i mina föräldrars hus. Dessvärre klarar de inte att göra det själva längre och vi däremot har inte särskilt mycket tid... Vi anlitade Ania's Städ Roslagen AB för att sköta städningen. Föräldrarna är mycket nöjda. Nu kan de gå på vinden och hitta det de behöver utan några problem och utan allt damm som har samlats där genom åren. Städfirman gjorde ett väldigt bra jobb med vinden som vi själva höll på att glömma bort.

  • Rapportera det här
Anna

Anna

Rapporterat

Vill tipsa om www.kid-do.se Ett sätt att få barnen att hjälpa till som funkar riktigt bra hemma hos oss!

  • Rapportera det här