10 tips för läxläsningen

10 tips för läxläsningen

Hur kan du hjälpa barnen med skolarbeten och projekt – utan att behöva göra läxorna själv?


Som förälder vill du att dina barn ska göra sitt bästa i skolan, men att göra deras läxor åt dem hjälper inte i längden. Erbjud istället rätt stöd när det behövs.

Börja till exempel med att göra en uppgift tillsammans och låt sedan barnet göra resten själv. Det hjälper barnet med inlärningen och utvecklar förmågan att lösa problem.

Visa ett intresse och var tillgänglig så att barnet förstår att du finns där för att hjälpa. Lägg märke till barnets individuella behov. Vissa barn lär sig bättre genom att titta på saker (bilder, webbsidor, böcker). Andra förstår bättre genom att tala om ett ämne.

Ge också tips på hur man kan komma ihåg saker genom att använda listor, kom ihåg-lappar eller genom att säga saker högt. Listor och högläsning är en bra teknik om barnet vill göra läxorna tillsammans med en klasskamrat.

 
10 läxtips för långvarig kunskap


1. Sätt upp ett schema

Bestäm specifika tider för läxarbete – antingen efter skolan eller efter middagen – och tvinga inte barnet att sitta med läxorna längre än bestämd tidsperiod. Se till att läxläsningen inte störs av TV-tittande, spel, SMS o.s.v. (även om ditt barn envisas med att det kan göra flera saker samtidigt).


2. Välj en plats

Skrivbordet i barnrummet, matsalsbordet eller köksbordet, med syskon eller ensamt – välj en plats som inte distraherar och som passar ditt barns inlärningsvanor. Förbered hemmet för skolstart


3. Hjälp barnet finna svaret

Processen som krävs för att hitta information gör det lättare för barnet att hitta information nästa gång. Visa ditt barn hur man hittar rätt information genom att använda bästa möjliga söktermer online, visa var uppslagsverken står, visa hur en ordförteckning skall användas o.s.v. Titta till barnet då och då för att se hur det går.


4. Gå igenom arbetet

Följ upp barnets skolarbete och gå igenom fel och misstag tillsammans. Detta uppföljningsarbete är guld värt för att kontrollera om barnet har förstått ämnet, utan att kritisera barnet för eventuella fel och misstag.

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem


5. Träffa lärarna

Engagerade föräldrar är ett bevis för lärarna att barnet växer upp i en stöttande hemmiljö. Våga ställa frågor om ditt barn ligger efter i skolan. Lärarna kommer antagligen att komma med förslag på böcker eller webbsidor som kan hjälpa barnet att förstå de olika ämnena. Så här talar du med ditt barns läsare


6. Fråga när du inte kan svaret

Läxor är också ett utmärkt sätt för dig att lära dig något nytt. Gör lite efterforskningar så att du kan visa ditt barn att du finns där när de söker svar.


7. Gör en plan

Arbetsbördan ökar när barnet blir äldre och större projekt tillkommer vid sidan av dags- eller veckoläxor. Du kan hjälpa genom att lära ut tidshanteringskunskaper så att arbetet fördelas under en viss tidsperiod och inte görs i sista minuten. Detta ger också gott om tid för efterforskning och annan informationssökning.


8. Ge barnet en morot

Du behöver inte köpa presenter eller godis – om barnet får bra betyg eller goda omdömen, erbjud istället vissa fördelar som t.ex. fler utekvällar med kompisarna under semester eller helger.


9. Var ett bra exempel

Diskutera idéer. Besök ett museum. Spela ord- och mattespel. Dina handlingar betyder mer än dina ord, så vänta inte med att plocka upp en bok du också!


10. Ge beröm

Fira ett bra betyg eller ett väl genomfört projekt och fokusera på det positiva när skolarbetet inte går så bra. Uppmuntra dina barn. Deras självförtroende kommer att blomma om du visar att du tror på dem.

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan