Den lille tonåringen - allt du behöver veta om din 6-åring

Den lille tonåringen - allt du behöver veta om din 6-åring

0
Ditt harmoniska barn har ändrats. Utbrott varvas med klokheter och kärleksförklaringar. Förtvivlan och filosoferande. Hur bemöter du barnet?

- Sexårsåldern kallas ibland "lilla puberteten" eftersom barnet tar ett skutt i utvecklingen, från småbarn till skolbarn. Man börjar i sexårsverksamheten, lär sig läsa och får allt bättre koll på omvärlden, säger Katerina Janouch, författare och mamma till 5 barn.

Utvecklingsfaser är en del av livet
- Med mognaden kommer en önskan om att bestämma mer själv, något man inte alltid kan. Man kan säga att 6-åringen är gisslan mellan att vara liten och närma sig en förpubertet. Som i alla utvecklingsfaser kan detta vara påfrestande både för barnet och för omgivningen, säger Katerina.

Många barn börjar i den här åldern att jämföra sig med andra, en del upplever en gnagande oro och vissa känner faktiskt ångest. Faktum är att vi under livet kommer att gå igenom liknande perioder. Puberteten, graviditeter, 30- och 40-årskriser, separationer och andra stora förändringar i livet kan framkalla samma typ av känslor.

Ditt ansvar som vuxen är att vägleda
Du kommer att bli testad av ditt barn och det är förmodligen tålamodsprövande. Viktigt är att komma ihåg att det är en naturlig utvecklingsfas som är nödvändig för ditt barn att gå igenom för att slutligen bli en självständig person. Det enda du kan bestämma över är hur du ska reagera på ditt barns trots.

- Det bästa du kan göra är att vara lugn, vuxen och tålmodig.... så gott det går. Det är inte så bra att ge sig in i diskussion offentligt, det är bättre att gå undan och prata. Och det hjälper sällan att bli förbannad, säger Katerina.

Trots ses ofta som ett beteende som inte är accepterat. Välj istället att se det som en frigörelseprocess som du måste hjälpa barnen att ta sig igenom. Försök att gå till botten med ditt barns oro och räta ut så många frågetecken som möjligt. Ställ frågor, lyssna och var nyfiken.

- Prata med ditt barn. Det är föräldrars ansvar att förklara och vägleda. Man ska kommunicera så mycket som möjligt med sina barn - ju mer man pratar, desto bättre, menar Katerina.

Ofta uppstår konflikter vid hämtning och lämning på skolan, vid måltider, vid läggning och andra typer av övergångar. Gå inte in i de situationerna oförberedd, utan ha en plan. Tala om var din gräns går och sätt upp tydliga regler. Agera lugnt, men markera tydligt om reglerna inte följs.

Om ditt barn har gjort något dumt är det viktigt att konsekvenserna kommer direkt. Hot i stil med ”du får inga födelsedagspresenter om tre månader” är svåra för barn att relatera till.

Låt barnen var med och påverka
Låt dina barn vara med och laga mat, låt de tycka till om vilka byxor du ska ha på jobbet och låt de själva bestämma vad de ska ha på sig, när de ska duscha och vem de ska umgås med. På så sätt låter du dem känna att de har kontroll och det underlättar i denna lite tuffa period av barndomen.

Välj dina strider. Du kan omöjligt vinna dem alla.

Katerina Janouch är mamma till fem barn mellan 11 och 24 år. Hon är författare till "Barnliv", en handbok om föräldraskap och är i sommar aktuell med "Nattsländan”; den 6: e romanen om barnmorskan Cecilia Lund.

Skribent: Caroline Sandstedt


Fler lästips:
Lär ditt barn acceptera andra, även om de är annorlunda!
Sluta bråka med dina barn
Att tala om döden med ett barn

0

Lägg till en kommentar

Vi tror att du kommer att tycka om

Cookiemedgivande