4 sätt att prata om känslor med dina barn

produkt
0
Arg? Ledsen? Glad? Sur? Alla känslor måste få vara tillåtna och det är viktigt att vi talar om det med våra barn, framförallt när vi lever extra tätt inpå varandra.

Som föräldrar är vi vana vid att barn kan uppleva hela skalan av känslor under loppet av en och samma dag. Det är inte ovanligt att barn pendlar mellan att vara glada och fulla av energi den ena stunden, för att i nästa vara ledsna och otröstliga. Som förälder kan man ibland känna sig uppgiven, och några föräldrar kanske till och med tenderar att undvika ämnet eftersom de inte riktigt vet hur man kan prata om känslor.

Det viktigaste att tänka på är att alla känslor är tillåtna!

Psykologen och EQ experten Bodil Wennberg ger snabba tips om hur du på bästa sätt kan prata om känslor med barn:

1. Gör det bekvämt och roligt. Det är inte alltid lätt att få ett barn att sitta ner, och det är ännu svårare för dem att prata om känslor och empati. Barn lär sig bättre genom lek och humor! Försök att göra det hela lekfullt, t ex genom att spela ett spel eller rita.

Börja med att lära ditt barn att sätta ord på sina olika känslor - glädje, ilska, besvikelse, rädsla, ledsnad och så vidare. Tillsammans kan ni rita och färglägga de olika känslorna och även visa var i kroppen de känns. Gör ett känsloträd!

2. Döm inte. Alla känslor är tillåtna, och när ditt barn berättar om vad hen har upplevt ska man respektera den upplevelsen. T ex kan barnet ha hamnat i ett slagsmål över en leksak. Det beteendet är naturligtvis inte acceptabelt, men det är okej att vara arg. Det är snarare en fråga om barnet kan lära sig att kontrollera och hantera sin ilska.

3. Det finns inget rätt eller fel. Vi kan göra olika val beroende på vårt humör eller hur vi mår för tillfället. Ibland kan det bli fel men det är viktigt att prata om konsekvenserna av de val som vi gör. Du kan exempelvis försöka förklara att "när du är arg och skriker förstår inte jag vad du säger och då kan jag inte hjälpa dig, ta ett djupt andetag och prata lugnare".

4. Bekräfta ditt barns känslor. När ditt barn är arg, ledsen eller rädd, kan det hjälpa att säga "jag kan se att du är arg och det är okej, men det är inte okej att kasta leksaker på din syster eller bror".

Vad betyder EQ?

EQ betyder att man har lättare att förstå och uttrycka egna och andras känslor, kan läsa av sociala situationer, skapa en god relation till både sig själv och andra, se saker ur andras perspektiv (empati), lära sig ta initiativ, samarbeta och lösa konflikter.

Emotionell intelligens ger bättre självkänsla, bättre impulskontroll, mindre stress, bättre relationer till andra, lyckligare liv, förbättrat skolresultat och framgång senare i yrkeslivet samt motverkar mobbning.

Tips

Ett enkelt och lekfullt sätt att öva på EQ är att spela Peppy Pals tillsammans med sina barn. Peppy Pals betyder peppande vänner och är en serie mobila spel och barnböcker om fem djurvänner, deras vänskap och dagliga äventyr. Konceptet är baserat på kunskapen om Emotionell intelligens (EQ) och har utvecklats i samarbete med Bodil Wennberg, EQ-expert och psykolog, samt en rad forskare. Du kan få tillgång till ytterligare enkla EQ-tips och roliga aktiviteter från psykolog Bodil Wennberg via Peppy Talks.

0

Lägg till en kommentar

Vi tror att du kommer att tycka om

Cookiemedgivande