Vad krävs det för att skapa en OS-mästare?

DesktopImage
0
Föräldrar gör allt för att hjälpa sina barn förverkliga sina drömmar. De ger kärlek och omsorg, de peppar och stöttar, de fixar och donar och ställer upp osjälviskt. De sätter väckarklockor på ringning, diskar och tvättar, lagar mat och gör i ordning matsäck. De hjälper oss upp när vi faller och får oss att vilja försöka igen.

Föräldrar viger sina liv åt att stötta och ordna för sina barn. Därför har vi på P&G gjort det till vår uppgift att hjälpa föräldrar hjälpa sina barn. 

Under vinter-OS i Sotji 2014 är vi stolt sponsor av föräldrar. Förutom att vi sponsrar fem idrottare och deras mammor kommer vi också att hylla alla föräldrar runtom i världen som dag ut och dag in hjälper sina barn att förverkliga deras drömmar.

Vi är övertygade om att vad föräldrar gör och säger är helt avgörande för att barnen ska kunna nå sina mål. Vi har lyssnat på föräldrar till OS-deltagare från hela världen, och utifrån deras berättelser har vi satt ihop en lista med 12 saker som bara föräldrar kan göra för att hjälpa sina barn utveckla hela sin potential.


 

1. Öppna ögonen, öppna sinnet

Föräldrars unika ställning gör att de kan se barnet växa och utvecklas från födseln och framåt. Bättre än någon annan kan de se vad barnet dras till, vad det brinner för, vilka naturliga fallenheter det har och vad som gör det annorlunda. Genom att vara uppmärksam och se ditt barns talanger redan i tidig ålder kan du förbereda dig på vad de väljer att ägna sig åt i livet.

 

2. Led dem, men tvinga dem inte

Även om en förälder är väldigt tävlingsinriktad själv bör han eller hon släppa det när det handlar om att hjälpa barnet nå sina mål. Då är förälderns uppgift i stället att stötta och hjälpa barnet att hitta sätt att förverkliga drömmen, utan att vara auktoritär. Ge dem ditt stöd, inte din tävlingsinstinkt.

 

3. Uppmuntra dem att ha roligt

För att ett barn ska lyckas med något måste det vara roligt. "Gör det för att du gillar det." Föräldrar har en viktig roll i att uppmuntra sina barn att göra det de tycker allra mest om och våga bygga sina drömmar kring det. Oavsett om det handlar om simning eller sång kan barnet bäst hantera utmaningarna om känslan är glad och avspänd.

 

4. Låt dem vara sig själva

Det är helt normalt att man som förälder när hemliga drömmar om vad ens barn ska bli och göra, men försök att inte bli besviken om det visar sig att barnets egna drömmar inte är desamma som dina. Ge ditt barn friheten att vara sig själv och sätta upp sina egna mål.


5. Visa ditt stöd

"Det gjorde du verkligen bra". Stötta dem alltid, vad de än gör. Var deras främsta supporter.

 

6. Tänk positivt

Det kommer säkert att finnas motiga uppförsbackar på den långa, vindlande väg som tar barnen till deras drömmars mål. Och du kommer att känna dig hjälplös ibland. Det finns saker man inte klarar som förälder. Men man kan alltid lyssna, komma med råd och försöka hjälpa barnet att se saken från den ljusa sidan. Genom att prata med barnet på ett bra sätt ger du det hopp och styrka.

 

7. Säg åt dem att försöka. Och försöka igen.

"Du klarar det här!" Det händer kanske att ditt barn tappar motivationen eller självförtroendet och vill överge sin dröm. Din roll som förälder är att hjälpa barnet försöka på nytt, gång på gång, och att ta ett steg i taget - för det är det bästa sättet att göra saker på.

 

8. Lär dig att släppa taget

För att barn ska kunna utveckla sina färdigheter kan de behöva vara borta mer från familjen. Att släppa taget om sitt barn hör till det svåraste man gör som förälder, men det är helt avgörande för att barnen ska kunna förverkliga sina drömmar, och på sikt kan det verkligen löna sig.

 

9. Var en god förebild - både genom att kämpa och genom att kunna njuta

Bland det viktigaste ett barn lär sig av sina föräldrar är att livet inte alltid är enkelt. Genom att vara en bra förebild och visa att du själv har kämpat för att nå dina mål lär du barnet att det krävs ansträngning för att få drömmar att bli verklighet. "Det är din egen insats som avgör vad du får ut av livet."

 

10. Var engagerad

Det finns barn som väljer samma väg som du och brinner för samma saker, men ofta har barnen helt andra drömmar och intressen som du inte vet något om. Hur ska du göra för att förstå det de dras till eller hjälpa dem hantera kraven i deras aktiviteter? Att lyssna, skaffa information och engagera dig är ett utmärkt sätt att stötta ditt barn, oavsett om det handlar om att ställa upp som tränare för barnets längdåkningslag eller lära dig läsa noter.

 

11. Var en trygg hamn

Oavsett vilken väg barn väljer i livet behöver de alla en trygg hamn att vända tillbaka till ibland. Som förälder är det din roll att erbjuda den tryggheten. Ingen annanstans i livet får de samma uppmuntran och bekräftelse som den du kan ge dem som förälder. Gör ditt hem till en plats där de kan vila, skratta och känna sig starka.

 

12. Ge dem perspektiv

En del barn blir besatta av sitt mål och ställer för höga krav på sig själva. Som förälder ska du hjälpa dem att ta ett steg tillbaka ibland, få lite perspektiv och se att det finns andra saker också i livet.

0

Lägg till en kommentar

Vi tror att du kommer att tycka om

Cookiemedgivande