Bli mer kreativ: 5 sätt att träna hjärna

DesktopImage
0
Skulle du vilja vara mer kreativ? Det kan du bli. Kreativitet är inte medfött, utan kan utvecklas med hjälp av nya tankesätt och lite övning. 

"Hjärnan är plastisk och det betyder att den anpassar sig efter hur den används. En hjärna som inte är kreativ är bara otränad. Om du börjar tänka i nya banor kommer det att påverka ditt tankesätt och din kreativitet", säger Gabriella Wejlid, föreläsare och författare inom hjärnträning, kreativitet och minnesträning.

Tänk dig din hjärna som ett träd. Ju fler grenar du samlar på dig i form av kunskap och erfarenhet, desto tätare blir ditt grenverk. Konsten är sedan att koppla ihop grenarna eller erfarenheterna så att de kan dra nytta av varandra. När de där kopplingarna sker snabbt, då är du kreativ. Ett av de bästa sätten att stimulera kreativiteten är att förbättra samarbetet mellan båda hjärnhalvorna.

"Det mest effektiva sättet att få fart på hjärnan är att bryta rutiner och vanor Gör saker på nya sätt, försök att tänka tvärtom och lek med nya tankar. Eftersom hjärnan stimuleras av våra sinnen är det också spännande att leka med färg, form, ljud och doft", säger Gabriella.

5 sätt att träna hjärnan

1. Borsta tänderna med vänster hand. Eller med höger hand om du är vänsterhänt.

2. Ta en ny väg till jobbet, eller bestäm dig för att titta på himlen hela vägen eller fokusera på vad folk har för skor på sig. Om du är riktigt modig går du baklänges.

3. Lek med dina sinnen. Kan du äta i kolmörker? Har du testat att handla med hörselskydd?

4. Laga mat du inte lagat förut. Blanda kryddor, smaka och lukta.

5. Tänk att du är kreativ. Eller tänk "hur skulle jag tänka om jag var kreativ?"

En röd dag

"Det är spännande att välja ett tema för en dag. En röd dag kan till exempel börja med att du klär dig i rött, använd rött läppstift och nagellack. Välj att äta lunch med en kollega med röda kläder. Köp en tidning med rött på omslaget att läsa på väg hem. Handla och laga röd mat till kvällen och avsluta kvällen med rött godis eller röd frukt. Det här är ett utmärkt sätt att bryta mönster och upptäcka nya saker", säger Gabriella.

Stoppa den inre kritiken

När du gör något annorlunda börjar hjärnan lära om. Du får fler idéer och blir bättre på problemlösning. En kreativ process måste få börja med galna tankar.

"I första steget är inget fel, omöjligt eller dumt. Även om idéerna inte förverkligas, ska de uppmärksammas och kanske skrivas ner. Uppmuntra hjärnan och beröm den när den visar sin kreativa sida", säger Gabriella.

Gabriella Wejlid har tillsammans med Jenny Åkerman har skrivit böckerna Ja tack, hjärna!, Mer än hjärna! och Goda hjärningar. Hon skriver också på www.huvudsidan.se.

Skribent Anna Kleinwichs Magnusson

 

0

Lägg till en kommentar

Vi tror att du kommer att tycka om

Cookiemedgivande