Pumpa upp halloween-stämningen!

Pumpa upp halloween-stämningen!

0
Om du är en riktig pumpaexpert så har du låtit din åttakilospumpa växa till sig i växthuset sedan i våras, och du är sedan länge ägare till ett pumpaskärar-kit med specialanpassad skopa som du skaffat på nätet. Inte det? Inga problem!

Innan du läser vidare – du vet väl att du kan anmäla dig till BraVardag och få artiklar, tips och råd och delta i tävlingar? Anmäl dig här.

Här kommer våra sex steg till den perfekta Halloweenpumpan.

1. Leta upp en pumpa av lagom storlek. Det ska vara av den klassiska orange sorten. Välj en med ett stadigt skaft och med en platt botten så att den står stadigt. Välj bort dem som har fula märken eller känns mjuka.

2. Skär ut ett lock. En del proffs väljer att skära locket från botten, eftersom det då är mindre risk att sidorna på pumpan kollapsar när den har stått ute ett tag. Den traditionella metoden är dock att skära ut ett lock från ovansidan så att du har stjälken som “handtag”. Om du skär locket från toppen, tänk då på att skära så att locket inte kommer trilla ner i pumpan när du sedan sätter det på plats.

3. Skopa ut innehållet. I USA har många ett särskilt verktyg för det här jobbet, men de kan vara svåra att få tag på här hemma i Sverige. En glass-skopa fungerar också bra, eller i värsta fall din allra största matsked. En bra idé är att göra “väggen”, där du tänker skära ut pumpans motiv, lite tunnare, då blir den lättare att skära i.

4. Skissa din läskiga design på ett papper. Om du ritar i skala 1:1 så kan du tejpa fast pappret på pumpan och sedan använda det som mall när det blir dags att skära. Andra föredrar att låta skissen vara ett sätt att komma på ett tema, för att sedan sköta skärandet på fri hand. Gör det som känns bäst för dig!

5. Skär ut ditt motiv! Det mest klassiska är såklart ett ansikte med en elak, taggig mun. Men varför låta sig begränsas av traditioner? Du kan skära ett abstrakt mönster med stjärnor och månar. Välja din favoritkaraktär från populärkulturen, eller bokstavligen precis vad du vill. Låt fantasin flöda! Oavsett motiv kan det vara bra att börja med att använda en sågtandad kniv för de grova dragen, och sedan gå över till en mindre kniv för detaljerna. Om du är en van hemmasnickare kanske du har en liten såg som passar bra för finliret.

6. Sätt i ett eller flera värmeljus och lägg på locket igen. Efter några minuter kan du ta av locket och se var på locket ljuset har lämnat ett brännmärke. Där ska du skära ett litet skorstenshål så att pumpan inte börjar brinna. Många väljer numera batteridrivna ljus. Då behöver du inte göra någon skorsten.

Om du har följt våra enkla instruktioner ska du vid det här laget vara ägare till gatans läskigaste pumpa! Se till att köpa hem mycket godis till dörrknackare och njut sedan av helgen. Glad Halloween!

Har du några bra tips på pumpamotiv? Dela med dig i kommentarsfältet här nedanför!

0

Lägg till en kommentar

Vi tror att du kommer att tycka om

Cookiemedgivande