Gör din egen tvål

Gör din egen tvål

0
Att tillverka sin egen tvål är inte lika krångligt som det låter. Du väljer själv form, färg och doft. Tvålen är en perfekt gå bort-present.

Följ instruktionerna nedan steg för steg så går tvålmakandet som en dans. Ta en titt i kylskåpet, skafferiet eller i trädgårdslandet för inspiration. Torkade blommor kan användas som vackra tvåldekorationer- då blir tvålen också ett vackert sommarminne. Vill barnen hjälpa till så förbered steg 1-2 först, eftersom varm tvålmassa inte bör hanteras av barn.

För att göra tvål behöver du:

Våg
Gummihandskar
En rostfri kastrull
Ett tåligt plastglas eller liten tålig bunke
En träpinne
En liten handvisp
En slickepott
Tvål- eller glycerinmassa
Formar: Kakformar (hjärtan, löv, stjärnor blir fina tvålar). Små bak- eller portionspajformar. Eller formar gjorda av ett litet urtvättat juicepaket, pappersrullar eller ett litet plastglas
Fett: Olivolja, sheasmör, kakaosmör, vetegroddsolja, hampolja, sesamolja, avokadoolja eller olivolja.
Doftsättare: Eteriska oljor
Dekorationer: Torkade örter som rosmarin, lavendel, citronmeliss och kamomill är både vackra och välgörande ingredienser. Dekorativt är också torkade blomblad från ros och viol eller torkat gräs.
Färgpigment

Gör så här

1. Ingredienserna kan du hitta i färghandeln eller i välsorterade hobbybutiker. En liten hushållsvåg är bra för att väga ingredienserna. Ha för säkerhets skull också på dig plasthandskar under tvåltillverkningen. Läs instruktionerna på paketet till tvålmassan noga innan du sätter igång.

2. Börja med att smälta tvålmassan i vattenbad: Häll ner tvålmassan i en tålig plastmugg. Koka upp lite vatten i en kastrull och ställ försiktigt ner i vattnet och låt massan är smälta försiktigt. Dra ner värmen på plattan. Massan ska inte bli för varm och absolut inte koka upp - då kan den bli förstörd. Använd mikro om du har bråttom.

3. Använd en träpinne för att röra ut massan ordentligt. Låt massan svalna något och ta fram olika sorters formar som du har förberett innan. Det kan vara allt ifrån kakformar (gärna i teflon) till små tetraförpackningar. Ett tips är att smörja formen med lite olivolja innan så lossnar tvålen lättare när den är klar.
Tillsätt lite olivolja eller någon annan naturlig olja i tvålmassan och rör om igen. Nu väljer du också vilken doft och färg du ska ha i tvålen. Tillsätt den eteriska oljan droppvis, ha sedan i eventuellt färgämne. Häll sedan tvålblandningen i en form. Använd en liten slickepott för att få ut hela blandningen.

4. Vill du göra en ört- eller blomtvål lägger du försiktigt i torkade örter och blomblad, exempelvis av ros eller viol, och trycker ner dem lätt med blompinne i tvålmassan.

5. Sätt in formen i kylen i ett par timmar eller över natten. När tvålen stelnat pressa du försiktigt ut den ur formen. Om det inte fungerar, prova med att ställa in den i frysen en timme för att sedan försöka igen. Ibland kan man behöva spola formens baksida med varmt vatten för att få ut tvålen.

6. Lägg tvålen i en fin kartong med ett vackert snöre runt om eller slå in den i ett fint papper. Gör etiketter med en beskrivning av tvålen på pappret eller förpackningen - och du har en fin och personlig present att ge bort.

Fiffiga tvåltips

Gästtvålar

Hitta en miniatyrform och gör små tvålar som du använder till gäster på besök. Barn uppskattar också att få “portionstvålar” att leka med i badet.

Skrubbtvål

Vill du göra en peeling- eller trädgårdstvål - ha i lite naturligt skrubbmedel. Använd exempelvis havregryn, aprikoskärnor, kokosflingor, sesamfrön eller lite tvättad strandsand.

För torrisen

Vill du göra en mjukgörande tvål, ha i lite flytande honung i tvålmassan. Värm honungen separat först innan du häller ner den i smälta tvålmassan.

Vitaminbomb

En vitaminrik tvål får du om du tillsätter några droppar E-vitamin eller A-vitamin i tvålen. Kolla på hälsohyllan efter andra lämpliga och välgörande ingredienser. Morotsolja är en annan vitaminkick för huden.


Skribent Jenny Jonasson

0

Lägg till en kommentar

Vi tror att du kommer att tycka om

Cookiemedgivande