Fem gamla lekar dina barn kommer att älska

DesktopImage
0
Tips på roliga lekar från förr, för skärmfria dagar.

Skärmfri dag utan TV och dator - vad ska barnen göra då?

Det kanske låter främmande för barn i den digitala generationen, men det finns faktiskt en hel del roliga aktiviteter där man inte sitter och tittar in i en skärm. Förutom att läsa, rita eller pyssla finns det också massor av kul lekar att sysselsätta sig med. Se till att barnen samlar ihop ett gäng kompisar (eller syskon och deras kompisar om det behövs) och hjälp dem att komma igång - de kommer garanterat att ha kul, samtidigt som de får både motion och frisk luft på köpet. Dessutom bidrar lekarna till att utveckla barnens sociala kompetens. Här är fem tips på roliga lekar.

Ficklampsgömme
En kurragömmalek med ficklampa som är perfekt för mörka vinterkvällar eller pyjamaspartyn. Bestäm i förväg om den som letar får stänga av ficklampan för att inte synas eller om han eller hon måste ha den tänd för att varna de andra och ge dem möjlighet att byta gömställe. En stor och relativt barnsäker trädgård är den perfekta platsen för den här leken, men det går också bra att vara inomhus med lamporna släckta (se bara till att det inte finns några ömtåliga prydnadssaker som kan vältas ner).

Leta godis
Varje barn får en plast- eller papperstallrik fylld med cornflakes. Någonstans i tallriken finns en godis gömd (använd t.ex. små gelébjörnar). Med händerna bakom ryggen ska de sedan dyka ner med ansiktet i tallriken och hitta den gömda godisen. Vinnaren är den som först lyckas få tag på godisen mellan tänderna.

Snurrande statyer
Ge er ut i trädgården och börja snurra! En person tar i tur och ordning de andra i handleden eller armen, snurrar runt dem och släpper sedan taget. Personen som snurras iväg måste stanna så fort som möjligt och sedan stå still i en och samma position så länge det går - precis som en staty. Den som först rör sig har förlorat och blir då den som snurrar de andra. (En av deltagarna måste stå still längre än de andra, så det kan vara en bra idé att börja med den som är äldst för att undvika sura miner och protester om att det är "orättvist".) Man kan också dela in sig i tvåmannalag, där den ena snurrar och den andra ska försöka stå still längre än motståndarna.

Blåsboll
Allt som behövs är en pingisboll och ett stort bord. Dela upp er i två lag och ställ er på varsin sida av bordet. Placera bollen i mitten och blås så hårt ni kan för att försöka få över bollen till andra sidan bordet. Alternativt kan ni använda en ihopknycklad pappersboll och spela fotboll med fingrarna eller spela minibasket med en liten studsboll (det kan gå vilt till, så röj undan alla ömtåliga saker i närheten!).

Tokiga historier
För något lite mer stillsamt kan ni testa den här leken. Varje barn får varsitt papper. Först skriver alla ett namn på pappret, viker ner det en bit så att namnet inte syns och skickar det vidare till personen bredvid. Fortsätt tills ni har två namn, en plats, två citat och något som hände på varje papper (X träffade Y i/på Z. Han sa... Hon sa... Och sedan...). Läs upp alla historier högt - det blir garanterat en hel del tokigheter och skratt!

För regniga dagar...
Ta in naturen. Bygg upp ett "fantasilandskap" i vardagsrummet. Använd filtar, kuddar, möbler och leksaker och låt en gammal kartong bli en båt som färdas på "Amazonfloden" (d.v.s. mattan). Yngre barn brukar älska att bygga upp en "öken" eller "djungel" i soffan eller på golvet och skapa en egen safaripark med hjälp av alla sina mjukisdjur. De äldre barnen kan hjälpa till att göra djurläten för att skapa rätt atmosfär.

0

Lägg till en kommentar

Vi tror att du kommer att tycka om

Cookiemedgivande