Bryt barnens spelberoende

Bryt barnens spelberoende

0
Sitter ditt barn för mycket vid datorn? Var lugn. Du som förälder kan göra mycket för att förhindra att ditt barn blir spelberoende.

Hur mycket vi som föräldrar än drömmer om att våra barn ska vara ute och bygga kojor och leka med pinnar, så där som det var när vi själva var barn, så är det nog lika bra att se sanningen i vitögat - så kommer det aldrig att bli igen. Dataspelandet är här för att stanna. Och det är bara att gilla läget.

Men därmed inte sagt att du bara maktlöst ska stå bredvid och se på. Nej, efter att först ha accepterat att det är ”nya tider”, gör du bäst i att helt enkelt ta kontrollen. Med god inblick och tydliga regler behöver inte spelandet gå överstyr.

Här är några tips på vad du kan göra, för både ditt och barnets bästa:

1. Var vaksam och belöna
Går barnets spelande ut över skolarbete och andra fritidsaktiviteter? Och har ditt barns humör börjat svänga mer än vanligt?
Detta kan indikera att barnet är på väg in i ett beroende och då är det särskilt viktigt att dra extra hårt i bromsarna.

Viktigast av allt är att begränsa spelandet. Ett bra sätt är att låta det bli en belöning när allt det andra och viktiga är avklarat.

2. Tidsbegränsa
Även om spelandet inte får ta vid förrän läxor och träningar är avklarade, så bör det ändå tidsbegränsas. Det bör alltså alltid finnas en maxtid för hur länge barnet får spela.

Det bästa är att bestämma denna tid i förväg, så att barnet vet och att även informera när det är en liten stund kvar. Särskilt mindre barn har svårt med tidsuppfattningen och ingen tycker ju om att bli plötsligt avbruten när man är mitt uppe i något roligt!

Berätta också alltid för barnet när det får spela nästa gång. För samma sak här - barn, precis som vi vuxna, mår bra av att kunna se fram emot saker.

3. Ha överblick
Placera datorn så att du har överblick över spelandet. Då blir det lättare att förstå, samtala och sätta gränser.

När barnet är litet är det lättare för dig som förälder att bara själv bestämma, men ju äldre barnet blir vill de förstå motiven bakom dina beslut (och det är bara sunt). Därför är en tumregel att ju äldre barnet är, desto mer bör det själv få vara med och bestämma vilka regler som gäller och varför. Barn förstår att det till exempel är viktigt för kroppen att röra på sig för att man inte ska få ont eller bli för trött.

4. Hjälp till att välja spel
Ju mindre barnet är, desto större makt har du att välja vad det spelar. Och det finns många bra och pedagogiska spel! Välj hellre sportspel än våldsspel.

Ett tips är att titta på åldersmärkningen, PEGI, som även har en innehållsöversikt. PEGI står för Pan European Game Information och brukar stå på förpackningens fram- eller baksida.

Det är viktigt att ditt barn spelar spel som är avsedda för den egna åldern. Var särskilt kritisk till spel märkta 18+, även om ditt barn är äldre och verkar moget för sin ålder. Dessa spel är definitivt avsedda för vuxna.

Tänk på att om du inte sätter gränser för ditt barn tidigt, så blir det garanterat mycket svårare när det blir tonåring.

5. Stå inte ensam
Tillsammans blir man starkare. Och - framförallt - ger det större tyngd och blir också lättare att ”sälja in” hos barnet, om ni är fler föräldrar som gör på samma sätt.

Gå alltså samman med grannföräldrar eller föräldrar i barnens skola och bestäm vad som bör gälla när det rör barnens spelande.

Ett bra och uppskattat sätt brukar vara att ta upp det här som en punkt på föräldramötet. För säg den förälder som inte är berörd av detta!
 
6. Spela med ditt barn
Då både ser du vad spelen innehåller och får en uppfattning om vad ditt barn tycker om. Ofta räcker det med att bara sitta bredvid en stund för att få en bra bild.

Om nu spelandet är en så viktig del av ditt barns liv, så kan det väl vara värt att förstå vad det håller på med - och vad han eller hon också tänker på mellan speltillfällena. Men därmed inte sagt att du måste acceptera vilka spel som helst!

7. Stötta barnet med andra aktiviteter
Om du vill få ditt barn att spela mindre, så måste det samtidigt finnas något annat att erbjuda i stället. Och då räcker det inte med ”måstena”, som läxläsning och måltider, som ska vara avklarade föst.

Det måste också finnas sådant som barnet verkligen brinner för. Antingen spännande fritidsintressen (som det kanske behöver hjälp med att komma tillbaka till), eller att ni som familj hittar på gemensamma aktiviteter, som att åka på utflykt (fungerar fortfarande när barnen är små) eller att gå på bio. Det kanske känns jobbigt och krystat i början (för handen på hjärtat, visst är det lite bekvämt när barnen spelar och klarar sig själva...), men tänk på att både du och barnet har igen det på sikt.

Barn, precis som vi vuxna, är vanemänniskor och efter en tid blir det naturligt för barnet att bryta av spelandet med andra nyväckta eller gamla intressen.

8. Sök andra vägar till självkänsla
Ofta används argumentet att bra resultat i dataspelandet ger barnet bra självkänsla. Det kan förvisso vara sant, men om spelandet går överstyr får det motsatt effekt. Dessutom urholkas självkänslan ännu mer om skolan blir lidande och kompisarna försvinner.

Tänk därför igenom vilka andra vägar till självkänsla det kan finnas för ditt barn, som alternativ, eller i alla fall komplement till goda spelresultat. Kanske finns det någonting i datorkunnandet i sig som du kan bejaka och uppmuntra hos ditt barn?

Läs mer om barn och spelberoende på www.fair-play.se och www.statensmedierad.se.

Skribent: Eva-Lotta Sigurdh

0

Lägg till en kommentar

Vi tror att du kommer att tycka om

Cookiemedgivande