Åtta tips på hur du jobbar hemifrån bättre

Åtta tips på hur du jobbar hemifrån bättre

0
Corona-pandemin tvingar många av oss att jobba hemifrån.

Trots att de flesta av oss har testat hemmakontoret nån gång, är det få som jobbat hemifrån under en längre tidsperiod. Något som ställer nya krav på både vår arbetsförmåga och vårt välbefinnande. Här kommer 8 tips för hur du bäst lyckas få ihop din arbetsvardag hemifrån.

  1. STRUKTURERA DIN DAG

Avsluta varje dag med en snabb koll över vad du har att göra nästa dag. Det kan vara en kortare lista på en till tre saker som tillåter dig att snabbt komma in i morgondagens arbetsbestyr. Checka in med arbetskollegor om hur din dag ser ut det första du gör.

  1. HÅLL I RUTINERNA

Ställ in dig på jobb! Gå upp och ät frukost, klä på dig som vanligt och behåll samma mind-set som om du skulle gå till kontoret. Att börja arbeta i pyjamas eller morgonrock är förödande för produktiviteten. Rutiner är din vän i hemarbetets tider.

  1. FIXA ARBETSPLATSEN

Skapa en temporär men dedikerad arbetsplats hemma. Sovrum och vardagsrum är ofta dåliga arbetsplatser då de är så starkt förknippade med ledighet, mys och familjehäng. Testa att förvandla köket till ditt kontor under en period om du inte har möjlighet att avvara ett helt rum till arbetsplats.

  1. HÅLL STÄLLNINGARNA

När du väl fått ordning på din dedikerade arbetsplats är det viktigt att du tänker på ergonomin. Sitt bra, sträck på dig, ta väl valda pauser eller ta en promenad i solen för att tanka på ny energi. På ett kontor sker dessa naturliga pauser utan att vi tänker på det tex. när vi hämtar kaffe eller promenerar till ett möte. När vi jobbar hemma måste vi planera in dem för att hålla energin uppe.

  1. VAR TILLGÄNGLIG

Skapa en rutin där du svarar snabbt på mail och andra kanaler. Det gör att dina kollegor vet att du jobbar och skapar en trygghet och närvaro för alla under arbetsdagen.

  1. SLÅ PÅ KAMERAN

Många möten kommer ske via videolänk. Gör det till en rutin att alltid ha igång din kamera. Det kan kännas ovant i början men det hjälper alla att känna en samvaro i distansarbetet. Och du tvingas klä på dig inför varje arbetsdag (Se punkt 2)

  1. VAR SOCIAL

Du kommer snabbt bli varse om att det bästa med bortakontoret är alla härliga kollegor du saknar. Bjud in eller delta i sociala aktiviteter även om du jobbar online. Via videolänk kan ni ha både fredags AW och fikapaus tillsammans.

  1. UPPSKATTA DIN NYA VARDAG

Att jobba hemma framgångsrikt handlar mycket om att gilla det nya läget. När du har ditt nya kontor och dina nya rutiner på plats så passa på och njut av denna nya erfarenhet så länge den varar. Om det är nåt som skaver så fundera på vad det är och försök reda ut det, det mesta går oftast att lösa med lite kreativitet.

0

Lägg till en kommentar

Vi tror att du kommer att tycka om

Cookiemedgivande