Att städa när barnen tar med utomhus in

DesktopImage
0
Aktiva barn är glada barn. Men alla sommaräventyr utomhus kan vara påfrestande för föräldrar, när leriga små skor rusar in i huset. Så här skyddar du hemmet från smutsiga fotavtryck.

Det händer oss alla: man tar och beundrar sitt skinande rena, nymoppade golv en sekund för att i nästa betrakta ett barn som ser ut att ha rullat sig i lervälling dundra in i huset. Men man behöver inte tvinga barnen att leka inne hela sommaren, eller för den delen spendera hela sommaren med att städa efter dem. Följ dessa enkla steg, så behöver du inte städa för jämnan men ändå få rena golv.

1. Placera mattor och dörrmattor vid varje dörr

Smutsiga fotavtryck kan komma från varsomhelst, oavsett om barnen har lekt på baksidan eller varit i parken och röjt. Se till att du har placerat dörrmattor utanför och mattor innanför dörrarna för att ta hand om den värsta smutsen.

Leta efter mattor som är lika breda som dörren, och lika långa som ett vanligt steg, så att ingen missar dem. Utanför dörren är det bra med en matta i grövre material som klarar väder och vind (gummi eller kokosfiber är bra val). Innanför dörren är det bättre att ha en lite tunnare matta som inte blockerar vid dörren i en lite mörkare nyans (så syns inte smutsen).

2. Förvara leriga skor vid ytterdörren

Är det inte alltid så? Oavsett hur mycket man anstränger sig så går det inte att få bort all smuts från skorna när man kommer in. Men när man råkar gå ett steg på den ljusa mattan så trillar smutsen av. Den enda lösningen är att ta av de smutsiga skorna vid dörren.

Gör det enklare för alla genom att placera en skohylla precis vid dörren, och ställ dit en stol så att man kan sitta ner och ta av sig stövlarna. Då finns det ingen ursäkt för att gå in med smutsiga skor, och du slipper städa lika ofta.

3. Inga smutsiga tassar inomhus

En del familjemedlemmar behöver mer träning än andra. Om du har husdjur, se till att torka av deras tassar innan du släpper in dem i huset.

Träna dem att sitta på mattan (här behöver du kanske muta med lite godis medan de lär sig denna nya regel), och förvara en gammal handduk vid dörren som man kan torka av hunden med efter promenaden.

Borsta pälsen en gång i veckan - på detta sätt kommer djuren inte fälla lika mycket päls i resten av huset.

4. Skaffa inneskor till alla

Att vänja sig vid att aldrig ha skor på sig inomhus blir mycket enklare om alla i familjen har mysiga inneskor att ha på sig när de kommer hem. Köp mysiga tofflor till alla och förvara vid dörren så är det enkelt att byta när man kommer hem.

Snart kommer alla i huset sätta på sig sina mysiga tofflor istället för att dundra in med leriga skor och smutsa ner, och du slipper tjata.

Hur gör du för att slippa smuts och lera inomhus? Dela med dig med hjälp av kommentarsfunktionen nedan

0

Lägg till en kommentar

Vi tror att du kommer att tycka om

Cookiemedgivande