Flytta till Thailand med familjen

Visst kan man flytta till Thailand!

Drömmer du om att ta med dig familjen, rymma från kylan och bosätta dig i ett paradis med kristallklart vatten och pärlvita sandstränder? Bra Vardag har träffat familjen som sa upp sig från jobben, bokade de där enkelbiljetterna och insåg att drömmar är till för att levas.


Familjen Grönqvist består av Caroline, Jens och barnen Oliver 4 och Jamie 7. Allt började för två år sedan, med en helt vanlig resa till Thailand. När familjen var tillbaka i Sverige igen tog det inte mer än några dagar förrän de började längta tillbaka. Tre månader senare bosatte sig familjen permanent på Koh Lanta, en paradisö belägen i Andamansjön i Thailand. De köpte ett hotell på Long Beach och spenderade dagarna med att rusta upp Papillon Resort som idag är rankad som nummer 9 av 79 hotell på ön av TripAdvisor.

Det finns många paradis i världen – varför Thailand?
– Det bästa med att bo här är livsstilen, förklarar Caroline. Sol och värme står också högt i kurs liksom god mat, härlig atmosfär och underbara människor. Det var i Thailand vi hittade vårt inre lugn och mådde som bäst helt enkelt.

Hur stor blev kulturkrocken?
– Vi var beredda på att möta en helt annan kultur och det var det som lockade. Vi tycker att det är rätt charmigt när allt är lite high chaparral till skillnad från det väldigt välorganiserade Sverige. Människor här är mer öppna och spontana vilket är härligt, men visst kan man längta efter ordning och reda ibland, menar Caroline.

Hur tog barnen flytten?
– De kändes som om barnen anpassade sig lättare än oss. Thailändare älskar barn så de får mycket kärlek och uppmärksamhet från människor här nere. Oliver går hemma med oss och Jamie går på den svenska skolan på ön, de har sina liv här nu, kompisar och rutiner precis som i Sverige. Enda skillnaden är att allt är lite varmare och friare här.

Visum – hur fungerar det egentligen?
För att få arbeta i Thailand behöver du ett business-visum och det är något som måste undersökas med den thailändska ambassaden i Sverige i god tid innan resan. Efter att visumet har godkänts så måste man söka arbetstillstånd för att få stanna en längre tid i landet.
– Det var en hel del pyssel med alla papper som behövdes för att få business-visum. Det blev klart bara 2 dagar innan avresan så vi var rätt skakiga. Allt är dyrt, omständligt och mycket byråkratiskt, men efter ett tag blir det enklare och nu förlängs våra visum årsvis.

Vad är den största utmaningen?
– Eftersom vi driver ett företag här så är personalbiten en viktig bit för oss. Jag har jobbat med personalutveckling och rekrytering tidigare och trodde att det här skulle bli enkelt. Jag vet ju av erfarenhet att tar man hand om sin personal, ger dem ansvar, chansen att utvecklas och bra lön så blir allt bra. Det räcker inte här. Det är verkligen en annan kultur med en helt annan syn på arbete än vi har i väst.

Blev det som ni tänkt er?
– Det blev både bättre och sämre. De bra sakerna blev hundra gånger bättre och det som gick fel blev betydligt svårare än vi trodde. Att bo här är lite som en berg- och dalbana, när det är jobbigt så gör det riktigt ont och när det är härligt så är det fantastiskt. Här känner man verkligen att man lever!

– Eftersom vi har lärt oss hur man beter sig möts vi av en annorlunda attityd än nyanlända västerlänningar. Vi vet till exempel att du tappar ansiktet om du blir arg, vi vet att du alltid ska diskutera med ett leende om du ska komma någonvart och vi vet att ett ja inte alltid betyder ja. Bägaren rinner förstås över ibland och vi svär högt över både det ena och det andra, men på samma gång, är det just det vi älskar med Thailand! Det finns alltid 2 sidor av samma mynt. Thailändare är oftast väldigt trevliga människor som tar dagen som den kommer, de oroar sig inte för småsaker och hittar glädje i det lilla.

Carolines 5 bästa tips till dig som flyttar till Thailand
1. Investera bara pengar som du har råd att förlora.
2. Var ödmjuk, tänk på att det är ni som är gäster i landet.
3. Ni kommer bli lurade många gånger, men ni blir mindre blåögda för varje år. Ta med det i beräkningen så slipper ni bli besvikna. Det spelar ingen roll, det är ändå värt det.
4. Lär dig de kulturella koderna och du kommer att få nya vänner.
5. Följ era hjärtan och bered er på en otrolig resa.

Snabbfakta om Thailand  
Area: 513 115 km² (det vill säga tio procent större än Sverige)
Invånare: Cirka 65,000,000
Tid: Thailändsk tid är svensk tid + 6 timmar (+ 5 timmar under vår sommartid)  
Huvudstad: Bangkok
Antalet provinser: 76
Klimat: Subtropiskt
Valuta: Baht (1 bath motsvarar ungefär 0.2 SEK)
Antal svenskar som turistar i Thailand varje år: 400 000
Antal svenskar som bor i Thailand permanent: 100 000

På bloggen gronqvist.blogg.se skriver Caroline och Jens om livet på Papillon

Skribent: Caroline Sandstedt

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan