Ut med kidsen!

Ut med kidsen!

Helger och lov kan flyta ihop till ett enda långt tjat för att få barnen att lämna datorn och mobilen och gå ut. Du får ta täten och själv hänga med för att kickstarta deras analoga leksinne igen. Det finns många saker ni kan göra tillsammans som varken kräver snö, stor budget eller lång planering.


Leta efter-leken
Barn tycker ofta att det är roligare om det finns ett mål med aktiviteten. En skogspromenad blir genast spännande om ni letar efter något. Bestäm innan ni går ut att ni till exempel behöver hitta en speciell slags gren som ni ska göra ett pyssel med. Då kan leken fortsätta inomhus när ni kommer hem.


Din egen Bergman
Ett slags möte halva vägen mot en skärmfri aktivitet är att göra en film tillsammans. Som naturligtvis spelas in utomhus. Hitta på en kort story som delas upp i olika scener. Skriv manus, planera och öva in repliker. Du spelar in med mobilen och barnen är skådisar. Räkna kallt med att få en roll som offer i någon scen.


Kompiskampen
För att få igång både kroppen och kreativiteten är mångkamp med knasiga grenar perfekt. Börja med att bjuda in kompisar, så tävlingarna kan anpassas efter hur många som kan vara med. Eller så tävlar ni i familjen mot varandra. Tävlingsgrenarna blir roligare ju knasigare de är. Enda kravet är att tävlingen görs utomhus. Du sitter med och spånar idéer, agerar domare och fixar ett hemligt pris till vinnaren. Avsluta med korvgrillning.


Familjens mästerkock
Låt barnen få vara mästerkockar för en dag. Gör det tydligt att de är chefer och bestämmer helt själva och att du tjänstgör som assistent - om de vill. Låt dem välja recept, läsa det och bedöma om det är lagom svårt. Sedan skriver barnen inköpslista och tar kommandot i affären över hur inköpet ska gå till. När ni kommer hem är barnet mästerkock och sätter resten av familjen i arbete som sous-chefs. Den friska luften får ni på promenaden till affären.


Tipi-cknik
Ta med lunchen ut i matsäckskorg och bygg enklast möjliga tipi i närmaste dunge av grenar som finns på marken. När kojan är klar är aptiten och humöret på topp. En koja lockar att gå tillbaka till flera dagar i rad, det blir som en liten lekstuga som barnen gärna vill bygga ut och mysa till.


Loppis

Att fixa en loppis brukar få igång de flesta barn. Det är många roliga delmoment och så finns det ju chans att tjäna egna pengar. För det första är det otroligt kul att rensa ut saker som inte behövs ur huset, när barnen väl har kommit igång så får man hålla i grejerna. Prissättningen brukar bli lite av en chockartad upplevelse när de får veta vad saker kostat nya och hur lite man egentligen kan sälja dem för. Och alla föräldrar tycker det är toppen att barnen blir lite mer ekonomiskt medvetna.

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlemFler lästips:
5 tips: så får du kidsen att tycka att städning är kul
Fina tänder för hela familjen 

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan

Bra vardag hårspecial!