Trollbind ditt barn med högläsning!

Trollbind ditt barn med högläsning!

Att läsa böcker för ditt barn är ett mysigt och lärorikt sätt att komma nära, oavsett om ditt barn är litet eller stort. Skapa en trivsam miljö för lässtunden och vässa skådespelartallangerna!


Kanske tänker du att barnet är för litet för att förstå, eller för stort för att vilja lyssna på högläsning. Särskilt om det lärt sig läsa själv.

Men tänk då om.

Enligt Moa Brunnberg, barnboksförläggare på förlaget Rabén & Sjögren, så mår barn i alla åldrar (nåja, kanske inte tonåringar...) bra av att läsa tillsammans med sina föräldrar. Fast litteraturen och läsupplevelsen skiljer förstås åt mellan liten och stor.

Hur ska man då tänka som förälder när man läser för sitt barn?


Moa Brunnberg ger följande råd:


Välj att läsa det du själv tycker är kul

Då kan du lättare gå in i läsandet på ett trovärdigt och engagerat sätt. Barn är experter på att läsa av hur närvarande och intresserad du är och ett äkta engagemang från din sida är jätteviktigt för att även barnet ska vara engagerat.


Börja läsa tidigt

Även en bebis har behållning av litteratur (se nedan) och en tidig kontakt med böcker ökar förutsättningarna för ett fortsatt läsintresse längre fram i livet.


Fortsätt med läsandet långt upp i åldrarna

Även om ditt barn lärt sig läsa själv, så ger det gemensamma läsandet ringar på vattnet. Med större barn kan böckerna bli utgångspunkt för samtal om livet runtomkring. Detta bidrar i sin tur till att barnet lär sig empati och hur världen fungerar.


Skapa en rofylld och mysig läsmiljö

Att göra det bekvämt och skönt tillsammans ökar läsupplevelsen ytterligare.


Böcker för de allra minsta

Även ett riktigt litet barn har som sagt behållning av böcker och läsning. Och på många sätt kan du tänka ungefär likadant när du läser för en ettåring som för en femåring. Den mysiga miljön och ditt engagemang är lika viktigt, men ju mindre barnet är, desto större betydelse har förstås bilderna – och din förmåga att agera inlevelsefull skådespelerska.
– Det går ju inte att mäta hur mycket små barn förstår, bara hur intresserade de är, säger Anna Ribbing och Lisa Gunnarsson, som skrivit och illustrerat de populära Vilma-böckerna.
Att skriva barnböcker är inget man gör i en handvändning, menar de. Både innehåll och form måste vara väl genomtänkt, liksom det dramaturgiska berättandet – även om det ”bara” handlar om pekböcker med några få ord.Med detta sagt är det lika viktigt för oss föräldrar att tänka till om vilka böcker vi väljer till våra småttingar. Det är alltså inte bara att ta första bästa...

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem


Vad trollbinder då en kräsen ettåring?

Anna Ribbing och Lisa Gunnarsson listar några tänkvärdheter när vi står vid barnbokshyllan:


Relatera till barnet

Böckerna bör handla om sådant som ligger nära barnets liv och vardag, kanske om att gå och lägga sig eller att börja på dagis.


Detaljerna är det viktigaste

Det behöver till exempel inte vara så mycket bilder, så länge det som visas är centralt för berättelsen.


Upprepningar är oslagbart

I stället för att tröttna, får små barn allt större behållning av boken ju mer de känner igen och kommer ihåg.


Det måste vara lekfullt skrivet och illustrerat

I barnets värld är ju allt en lek och allt är besjälat. Därför kan en skrattande kudde eller en blinkande nalle vara nog så verkligt som riktiga människor och djur.


Cliffhangers

Enkla ”cliffhangers” fungerar alltid, som att bara visa svansen på ett djur. Då vill barnet vända blad och veta vem svansen hör till.


Så, nu är det bara att krypa upp i soffan eller i sängen och njuta av en lärorik och mysig stund tillsammans.


Skribent Eva-Lotta Sigurdh

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan