Tjockare plånbok, fetare resa

Tjockare plånbok, fetare resa

Låt inte en skral kassa stå i vägen för ditt livs äventyr. Med bra planering och rätt inställning kan du komma långt med ditt sparande. Visst varierar förutsättningarna för hur mycket och hur snabbt du kan spara ihop till din dröm, men med en smart strategi kommer du att nå ditt mål snabbare än du anar. Drömresan väntar – och valet är ditt.


Den där drömresan som du har gått och tänkt på så länge – är det inte dags att välkomna den in i verkligheten snart? Genom att se över dina löpande utgifter och justera dina invanda mönster en aning, kommer du snart att kunna lägga sparpengarna på hög. Följ våra råd och se dina drömmars mål komma allt närmre. Snart sitter du på planet med en drink i handen och en reskassa på kontokortet i handbagaget

1. Bokning av resan

Först och främst: boka smart. Kolla upp vad olika valutor står i och vilka länder som ger dig mest för pengarna. Jämför flygbolagens priser. Chansen är större att du får mer för pengarna när du själv sätter ihop din resa, än när du bokar ett färdigt paket via resebyrå. Ett bra tips för hotellbokning är att gå via en förmedling, t.ex. booking.com. De är ständigt uppdaterade kring aktuella erbjudanden och kan om du har tur ge rabatter på upp till 50 procent. Scanna valmöjligheterna!


2. Jämför vaccinationspriset

Ska du resa långt kan du vara tvungen att vaccinera dig. Större vaccinationer som Twinrix, Havrix och Japansk Encefalit kostar en rejäl slant om det är första gången du tar dem, eftersom de tas i flera olika steg. Ta dig tid att jämföra priserna på några olika vaccinationskliniker. De kan skilja sig åt den hel del, vilket innebär mer eller mindre pengar för dig kvar i plånboken.


3. Handla mat smart

Jämför matpriser i olika butiker. I samma kvarter kan en butik skinna dig helt medan en annan fyller dina kassar utan större pengaförluster. Köp varor på extrapris och säsongens frukt och grönsaker. Handla större förpackningar eller hela kött-/ fiskbitar, laga många rätter samtidigt och fyll frysen med middagar som luncher för en spottstyver.


4. Budgetboende

Genom att hyra ut lägenheten kan du spara tusenlappar varje månad. Svälj stoltheten och flytta hem till föräldrarna ett tag. Känns inte det som ett alternativ kanske du har rum att skaffa dig en inneboende en tid. En tredje variant är att registrera ditt boende hos förmedlingar som hyr ut lägenheter till turister under kortare perioder. Du får betalt per natt och kan tjäna in en hel månadshyra på bara ett par helger.


5. Vardagsmotion

Så länge det inte är sibirisk vinter, snövallar höga som hus. isgata, tropisk storm eller Sahara-hetta kommer du inte undan. Damma av cykeln! Cykla till och från jobbet eller skolan varje dag och det kommer inte att dröja länge förrän din kropp bytt proportioner med din plånbok. Ingen cykel? Ta en prommis till jobbet! Och kom ihåg det gamla goda ordspråket. Det finns inga dåliga väder…


6. Naturlig träning

Att ta cykeln till jobbet ger som sagt både gratis motion och tjockare plånbok. Skriker kroppen efter mer rörelse – lägg pengarna för gymkortet i reskassan, dra på dig löpardojorna och stick ut i spåret. Och om vi ska vara ärliga – armhävningar, situps och andra styrkeövningar är faktiskt lika effektiva när du gör dem hemma som på gymmet.

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem


7. Garderobsuppdatering

Om möjligt, skippa nya inköp helt. Är du desperat, fynda second hand. Satsa på detaljer – bälten, smycken, hattar, halsdukar… Rätt accessoarer lyfter dina befintliga plagg och får dem att se så gott som nya ut.


8. Löpande kostnader

Se över dina abonnemang, autogiron och övriga fasta kostnader. Du kan spara tusenlappar på billigare mobilabonnemang, byte av elbolag, ny bredbandsleverantör eller förmånligare försäkringar.


9. Festfix

Hemmafest är kung! Eliminera krogbesöken och fixa festen hemma. Gästerna tar med sig det de vill dricka och du själv kan få en komplett partykväll för under hundralappen.


10. Kontokoll

När du väl kommit igång med ditt sparande, fundera även lite över hur du sparar. Ett av de vanligaste sätten att spara på kort sikt är att buffertspara på ett vanligt sparkonto. Risken
för värdeminskning är i princip obefintlig och pengarna finns alltid nära till hands. Väljer du fonder eller andra lite mer långsiktiga alternativ, tänk på att högst ränta inte är bäst för alla. 
Konton med höga räntesatser har i regel villkor som begränsar antalet fria uttag, så läs villkoren noga innan du bestämmer dig.

Information hämtad från Svd- Hitta billigaste sputan och Resfeber- Så sparar du pengar till resan

Skribent: Karolina Eriksson

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan