Thanksgiving på svenska

Thanksgiving på svenska

Amerikanska Thanksgiving handlar om att umgås med familjen och vara tacksam för det man har fått och det man har – det vill vi också fira ju!


Thanksgiving är en runt 400 år gammal amerikansk högtid som från början handlade om att man visade Gud sin tacksamhet för den lyckade skörden, och även om den – om man får tro amerikanska filmer och teveserier – mest kommit att handla om ledighet, kalkon med "stuffing" och amerikansk fotboll, så är Thanksgivings ryggrad fortfarande familjen.

Här i Norden firar vi inte Thanksgiving, vilket är lite tråkigt egentligen, för i grund och botten handlar Thanksgiving-helgen om att vara glad för det man har och att visa familj och vänner sin uppskattning. Att samlas kring ett bord, dela en vällagad middag, ta sig tid att lyssna på varandra och umgås.

Den typen av umgänge kan man inte få för mycket av, så här är några förslag hur man skulle kunna få lite Thanksgiving-känsla även här!


UMGÄNGE
Ofta handlar det inte så mycket om exakt vad man gör tillsammans, det är mest ATT man gör något som är det fina. Stäng av mobilerna ett par timmar, bort med iPads och dataskärmar – låt oss vara analoga ett litet tag!

Titta i gamla fotoalbum, prata om hur det var när barnen var yngre, de flesta barn älskar att höra historier om tokiga saker de gjorde när de var små. Och vill du chocka dem riktigt, berätta om din egen stenåldersuppväxt: att det inte fanns mobiler, datorer och tecknat cirka en gång i veckan på teve! Spela kort, även små barn kan ta till sig reglerna i enkla spel som Finns i sjön och Stress. Charader och Tjugo frågor är också enkla lekar som alla kan delta i, precis som klassikern Twister – ingen kan hålla sig för skratt när alla har slagit knut på sig själva.


MAT
Den klassiskt amerikanska Thanksgiving-middagen består främst av en kalkon fylld med "stuffing", dvs en fyllning av massa godsaker som äpple, selleri, persilja, korv och buljong. Den får oftast sällskap av tranbärssås, majsbröd, sötpotatismos och pumpapaj.

Om du inte vill kasta dig handlöst in i Thanksgiving-firande, så är vårt tips ett gott hemlagat majsbröd, som du äter varmt från ugnen med mycket smör på, tillsammans med den här ingefärsdoftande pumpa-soppan med Gruyére.

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem


FILM
Vår Thanksgiving-dag slutar i soffan, med Rocky Road-glass (glass, nötter, marshmallows!) och filt framför teven. Här är några tips på bra filmer med familjen i fokus – de flesta av tipsen är nog lite tråkiga för de yngre barnen, men den första borde funka bra även för dem!

E.T. (från 7 år)
Stephen Spielbergs klassiker från 1982 där ett litet barn med stort mod hjälper en utomjording att hitta hem igen.

THE BIG CHILL (från 15 år)
Fantastisk film från 1983 om sju vänner som återförenas över en helg efter att en i gänget gått bort. Med bl a Glenn Close och Jeff Goldblum.

MIN BRORS FLICKVÄN (barntillåten)
Underbart mysig film om en änkling, spelad av charmiga Steve "I love lamp" Carell, som under en helg med familjen faller pladask för sin brors nya flickvän.

FÖRÄLDRASKAP (från 7 år)
Hjärtlig, jätterolig och varm film från 1989 om familjen Buckman – söner, döttrar, fastrar, mammor, nya pojkvänner, allt i en enda salig röra. Med Steve Martin, Keanu Reeves och Dianne Wiest.


Det var 1863 som amerikanske presidenten Abraham Lincoln fattade beslutet om att Thanksgiving skulle bli en nationell helg och den firas alltid den fjärde torsdagen i november - i år är det den 27 november. Om ni gillar pyssel i familjen, varför inte utnyttja den här helgen till att knåpa ihop en hemmagjord jättesnygg julkalender av hushållspappersrullar? Julen närmar sig med stormsteg!


Fler lästips:
Världens bästa nöjesparker!
Tre smarriga varma drycker du enkelt fixar hemma

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan

Bra vardag hårspecial!